Steden hebben maar weinig ambitie voor schoner verkeer

null Beeld ANP
Beeld ANP

De grootste steden van Nederland hebben maar weinig plannen om het verkeer schoner te maken. In slechts enkele steden worden vervuilende auto’s geweerd, en plannen om het eigen wagenpark te verduurzamen bestaan maar in een paar gemeenten.

Emiel Hakkenes

Dat concludeert stichting Natuur & Milieu, die de coalitieakkoorden van 32 stedelijke gemeenten analyseerde. Daarbij keek de milieuorganisatie naar wat de besturende partijen hebben afgesproken over bijvoorbeeld laadpalen voor elektrische auto’s, voorzieningen voor fietsen en de bevoorrading van winkels. Slechts vier van de onderzochte gemeenten krijgen het predikaat ‘goed’. De overige scoren ‘matig’, ‘redelijk’ of ‘onvoldoende’.

De ranglijst wordt aangevoerd door Utrecht. Die stad heeft weliswaar geen plannen voor (nieuwe) snelfietspaden, maar kent wel een milieuzone en streeft naar een emissieloos openbaar vervoer. Hekkensluiter is de gemeente Venlo.

Elektrisch rijden

Met name maatregelen voor elektrisch rijden blijven volgens Natuur & Milieu flink achter in de Nederlandse steden. In minder dan de helft van de onderzochte collegeakkoorden zijn daar plannen voor. In een derde van de akkoorden wordt zelfs helemaal niets vermeld over elektrisch rijden.

Opvallend is volgens Natuur & Milieu dat de samenstelling van het college weinig invloed lijkt te hebben op de duurzame ambities: zowel koploper Utrecht als achterblijver Venlo heeft wethouders van GroenLinks.

Duurzame mobiliteit

In een toelichting erkent woordvoerder Jolanda van Zwieten van Natuur & Milieu dat de ‘duurzaamheid’ van een stad niet alleen tot uitdrukking komt in plannen voor schoner verkeer. Maar, zegt ze: “Wij hebben er bewust voor gekozen om de collegeakkoorden op duurzame mobiliteit te checken, omdat daar de meeste winst geboekt kan worden op het gebied van schone lucht en CO2-uitstoot.” In een grote stad, stelt Van Zwieten, woont een groot aantal mensen op één plek en blijft vervuilde lucht hangen. Dat maakt schoon verkeer een belangrijk vraagstuk.

De steden met weinig ambitie (behalve Venlo ook Almere en Leeuwarden) krijgen van Natuur & Milieu het advies hun oor te luisteren te leggen bij steden die juist veel van plan zijn: naast Utrecht zijn dat Den Haag, Leiden en Zaanstad. Want juist de grote steden kunnen maatregelen nemen die nodig zijn om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te behalen.

Lees ook:

Amsterdam duurzaam? Volgens een internationale ranglijst wel

Onderzoeksbureau Arcadis roept Amsterdam uit tot een van de duurzaamste steden op het vlak van mobiliteit. Het gevolg van jarenlang beleid, zegt lector Ineke Spapé.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden