Loonsverhogingen

Stakingen aangekondigd bij Philips en Bredase snoepfabriek

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Medewerkers van Philips en de Bredase snoepfabriek van Perfetti Van Melle gaan staken. Dat hebben de vakbonden vrijdag bekendgemaakt.

Redactie Trouw

De vakbonden zeggen dat het zorgtechnologieconcern niet tegemoet wil komen aan eisen voor een nieuwe cao. Volgens FNV-bestuurder Patrick Meerts zullen medewerkers van vestigingen in Best, Drachten en Eindhoven in de loop van volgende week het werk neerleggen.

“Wanneer en hoelang precies zijn we nu nog aan het uitzoeken”, verklaart Meerts na het verlopen van een ultimatum dat de bonden aan Philips hadden gesteld. Hij geeft aan dat het al meer dan twintig jaar niet meer is voorgekomen dat de medewerkers van Philips zich op deze manier roeren.

Het is de bonden onder meer om de loonsverhoging te doen, die volgens hen minimaal zo hoog zou moeten zijn als de inflatie. “Wat Philips biedt, namelijk maximaal 5 procent loonsverhoging over bijna twee jaar en in sommige gevallen zelfs maar 3 procent, is echt te weinig. Dat ziet iedereen. Daarom snap ik er niks van dat Philips het zover laat komen”, zegt CNV-onderhandelaar Arjan Huizinga.

Philips, dat volgens de bonden in Nederland ongeveer 10.000 werknemers telt, liet eerder deze week al weten het jammer te vinden dat de bonden niet meer verder wilden onderhandelen over de cao. “Wij hopen met ze aan tafel te blijven om zo snel mogelijk een nieuwe cao af te sluiten”, zei de zegsman toen. Hij wees er ook op dat, hoewel het beter gaat met Philips, er wel gelet moet worden op de kosten. “We komen uit een uitdagende financiële situatie.”

Zoetwarenbranche

Medewerkers van de Bredase snoepfabriek van Perfetti Van Melle, bekend van onder meer Mentos, gaan zondagavond al staken. Dat is volgens FNV het begin van een estafettestaking in de Nederlandse zoetwarenbranche.

De bond had werkgevers in de sector een ultimatum gestuurd met eisen voor een flinke loonsverhoging vanwege de hoge inflatie. Maar dat leverde niet de gewenste reactie op. “Ons ultimatum was duidelijk. En ook logisch, want 80 procent van onze leden is niet akkoord met het eindbod van de werkgever. Daarom laten de werknemers nu met acties weten dat ze het serieus menen”, zegt FNV-bestuurder Eric Brouwer. “Er is nu alleen een cao met andere vakbonden, maar de grootste vakbond van Nederland is buitengesloten”, benadrukt hij.

Volgens de vakbondsman werken er bij Perfetti Van Melle ongeveer 600 mensen. Hij hoopt dat er ongeveer 200 in staking gaan. Die actie zou dan drie dagen moeten duren. Wat de impact zal zijn van de staking, durft Brouwer nog niet te zeggen.

Het is de bedoeling dat er daarna wordt gestaakt bij een andere koek- of snoepfabriek. De zoetwaren-cao telt in totaal ongeveer 11.000 mensen verdeeld over bijna tweehonderd bedrijven. Ook personeel van bedrijven als Mars en Verkade valt onder deze cao.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden