Spoed vereist bij saneren van 414 vervuilde locaties
Nederland telt 414 locaties waar de grond zo ernstig is verontreinigd dat zij een bedreiging kan vormen voor bewoners of omwonenden. Dit blijkt uit de definitieve lijst 'humane spoedlocaties' die het ministerie van milieu op verzoek van Trouw heeft vrijgegeven.
De vervuilde terreinen moeten met voorrang worden aangepakt en vóór 2015 zijn gesaneerd. Staatssecretaris Atsma (milieu) heeft laten weten dat de dertig grote steden en de twaalf provincies zelf voor de kosten van de saneringen moeten opdraaien. Het is echter de vraag of zij de spoedoperaties op tijd kunnen afronden. Vaak worden saneringen gekoppeld aan stadsontwikkeling of nieuwbouwplannen, en door de economische crisis zijn veel investeringen op de lange baan geschoven. Deze week overleggen vertegenwoordigers van de provincies en gemeenten daarom met het ministerie over de aanpak van de zware vervuilingen.
Op de 'Lijst van Atsma' staan de vuilste plekken van Nederland onderverdeeld naar grote gemeenten en provincies. Groningen is met 28 spoedlocaties de meest verontreinigde stad, Zuid-Holland is met 41 terreinen de vuilste provincie, overigens bijna ex aequo met Noord-Holland (40). Het betreft bedrijfsterreinen, woonlocaties, waterbodems en braakliggende terreinen die vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen, zware metalen, PAK's en vluchtige aromaten. Volgens de wet is er sprake van een humane spoedlocatie als er acute risico's voor de mens zijn, doordat bijvoorbeeld op die plekken groente wordt geteeld of door kinderen wordt gespeeld. Ook kunnen vluchtige stoffen uitdampen in woningen en vervolgens worden ingeademd.
De huidige aanpak komt voort uit een convenant dat toenmalig milieu-minister Cramer in 2009 tekende met de provincies, waterschappen en gemeenten en waarin een versnelde bodemsanering werd afgesproken. De afgelopen jaren hebben partijen vooral geïnventariseerd waar de vervuilde locaties zijn te vinden en hoezeer zij zijn vervuild. In 2009 werd een voorlopige lijst samengesteld met 1800 verontreinigingen. Nader onderzoek heeft nu geleid tot de 'Lijst van Atsma' met de meest aandacht vragende gebieden. Na de sanering van de humane spoedlocaties in 2015 volgt de sanering van de vervuilde terreinen die ecologische bedreigend zijn of waar de verontreiniging zich kan verspreiden.