'Sluiten kolencentrales kost 7 miljard'

De kolencentrale op de Maasvlakte Beeld anp
De kolencentrale op de MaasvlakteBeeld anp

Als het kabinet in 2020 geen kolencentrales meer wil in Nederland, kost het voortijdig sluiten ervan zo'n 7 miljard euro. Dat staat volgens de NOS in een rapport dat minister Kamp van economische zaken heeft laten opstellen.

Redactie

De politiek zit in de maag met de overgebleven kolencentrales, die veel CO2 uitstoten. Maar Nederland moet die uitstoot juist sterk verminderen, oordeelde de rechter in de door Urgenda aangespannen 'klimaatzaak'. En ook in het klimaatakkoord van Parijs heeft Nederland zich vastgelegd op het terugbrengen van de uitstoot.

Als Nederland ze uit zou zetten, zou in één keer gehoor worden gegeven aan de eis van de rechter. Volgens de NOS staat in het rapport van Kamp dat de uitstoot van CO-2 dan met 31 procent zou dalen. Al moet een deel van de wegvallende stroom dan wel uit buitenlandse kolencentrales worden ingekocht.

Nieuwe centrales
Het probleem ligt niet zozeer bij de oude centrales. In het energieakkoord uit 2013 is al afgesproken dat de vijf oude kolencentrales uit de jaren tachtig dichtgaan.

Over de vijf overige centrales sloten de PvdA en de VVD eerder dit jaar een politiek compromis. Twee oudere centrales uit de jaren negentig gaan voortijdig dicht. Maar er zijn de afgelopen jaren ook nog drie nieuwe kolencentrales bijgebouwd. Die gelijk weer sluiten, ligt gevoelig bij de VVD. Tegelijkertijd wil een groot deel van de Kamer nog steeds dat het kabinet een plan maakt om Nederland in 2025 geheel kolenvrij te maken.

Hogere energieprijzen
De NOS schrijft verder dat het rapport niet vreest voor de stroomvoorziening, als de kolencentrales dicht zouden gaan. Wel kan de energieprijs stijgen, doordat het aanbod daalt.

Overigens is driekwart van de Nederlanders bereid om de portemonnee te trekken voor het sluiten van kolencentrales, zo maakte energiebedrijf Nuon vorige week bekend na onderzoek. De meeste mensen vinden zo'n 50 euro per jaar een schappelijk bedrag om extra te betalen als Nederland kolencentrales in de ban doet.

Meer onderzoek
Het onderzoek van Kamp is niet het eerste onderzoek naar de kosten van het sluiten van kolencentrales. In april publiceerde Stichting Economisch Onderzoek (SEO) in opdracht van Natuur & Milieu bijvoorbeeld ook al een verkenning. Het sluiten van alle kolencentrales zou de energierekening van huishoudens volgens SEO met gemiddels zo'n 13 euro doen stijgen.

Volgens dat onderzoek zou het sluiten van de kolencentrales per saldo 4,7 miljard euro aan extra welvaart opleveren voor Nederland. De onderzoekers motiveerden die berekening met het argument dat er geen kosten gemaakt hoeven te worden voor schade aan de volksgezondheid en klimaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden