null Beeld
Beeld

Groene ClaimSloten

Sloten zijn best veilig te recyclen: dat oude voordeurslot past prima op een ander huis

Sloten vervangen is vaak duur en omslachtig. Slotenruildienst Keycycle maakt dat goedkoper, makkelijker én duurzamer.

Robin van Wechem

De beste bedrijfsideeën komen vaak voort uit persoonlijke frustratie. Zo raakte Folkje Lips een sleutel kwijt die te makkelijk naar haar huis te herleiden was. Ze moest alle sloten in haar huis vervangen, omdat ze allemaal met dezelfde sleutel opengingen.

Zonde van het geld en vooral ook van het materiaal, vond ze. Sloten worden na vervanging vrijwel altijd weggegooid, terwijl ze vaak nog prima bruikbaar zijn – tenzij ze zijn uitgeboord in geval van buitensluiten. Zelfs woningcorporaties rouleren cilindersloten niet, terwijl dat best zou kunnen.

Daarom richtte Lips Keycycle op, een dienst voor particulieren om sloten veilig opnieuw te gebruiken. Als je een cilinderslot bij Keycycle bestelt, betaal je in eerste instantie de nieuwprijs. Als je na ontvangst oude sloten terugstuurt, krijg je een deel van het aankoopbedrag terug. De slotenwissel kost dan in totaal 50 euro. Bovendien spaar je een slotenmaker uit, omdat Keycyle met een instructiefilmpje laat zien hoe je het slot zelf kunt vervangen.

Folkje Lips laat zien hoe een gerecycled slot te gebruiken is. Beeld Keycycle
Folkje Lips laat zien hoe een gerecycled slot te gebruiken is.Beeld Keycycle

Aandacht voor veiligheid

Het bedrijf neemt gebruikte en goed werkende cilindersloten in, met bijbehorende sleutels en eventuele veiligheidscertificaten. Na ontvangst van de oude sloten controleert Lips, inmiddels gecertificeerd beveiligingsadviseur van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, ze op veiligheid. Bij twijfel komen oude sloten niet opnieuw in de roulatie.

Ook bij het opsturen is rekening gehouden met veiligheid. Keycycle vraagt uit voorzorg een ander verzendadres op te geven dan waar de sleutels voor zijn bedoeld. Dat moet eventuele onderschepping voorkomen.

De milieuwinst van slotenrecycling is moeilijk vast te stellen. Op basis van een wetenschappelijke studie schat Lips dat ze tot nu toe zo’n 200 kilo messing en staal heeft bespaard. “Een deurslot produceren kost ongeveer 13 kilo CO2-uitstoot per huishouden, als je uitgaat van gemiddeld vier sloten. De cilinder, het onderdeel dat wij vervangen, is daar een substantieel onderdeel van, maar cijfers daarover zijn nergens uitgesplitst.”

Sloten als waardevolle grondstof

Experts zijn enthousiast over het initiatief. Gjalt de Jong, hoogleraar duurzaam ondernemerschap in de circulaire economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt Keycycle zelfs ‘een schoolvoorbeeld van de circulaire economie’. “Sloten – mits goed onderhouden – gaan generaties lang mee. Ze zijn eenvoudig te repareren en anders zijn ze nog steeds een waardevolle grondstof die je kunt hergebruiken.”

Hij denkt dat het bedrijf een interessante markt aanboort. “Nederland heeft ongeveer 8 miljoen huizen en er zijn genoeg andere producten waar sloten op passen. Als daar jaarlijks 1 procent van wordt vervangen gaat het al om minstens 80.000 sloten. Bovendien komt de slotenmarkt met enige regelmaat slecht in het nieuws omdat er absurd hoge prijzen worden gevraagd voor het vervangen van sloten, een relatief eenvoudige handeling. Keycycle laat zien dat je dat prima zelf kunt doen.”

Langere levensduur

Vivian Tunn, universitair docent circulaire businessmodellen aan de Universiteit Utrecht, is eveneens positief. “Cilindersloten zijn niet onderhevig aan trends en worden gemaakt om lang mee te gaan. De grootste behoefte van consumenten is veiligheid en niet het modieuze ontwerp. Alleen bij nieuwe en grote technologische ontwikkelingen zijn nieuwe sloten vermoedelijk beter. Maar dan nog kunnen cilindersloten worden hergebruikt voor minder cruciale deuren, zoals die van de schuur.”

De milieuwinst van hergebruik is ook duidelijk, vervolgt ze. “Het is veel beter dan recyclen, of ze thuis opslaan en niet meer gebruiken. Recyclen kost veel energie en het is maar de vraag hoe hoogwaardig het materiaal daarna weer kan worden toegepast. Als sloten zijn gemaakt van gemengde metalen om roestvrij en stevig materiaal te krijgen, wordt hoogwaardige recycling moeilijker.”

null Beeld    Colourbox
Beeld Colourbox

Ruud Balkenende, hoogleraar circular product design aan de TU Delft, voegt daaraan toe dat direct hergebruik altijd de voorkeursstrategie is. “De functionele levensduur van de sloten wordt zo verlengd. Er hoeven dan minder nieuwe gemaakt te worden.”

Eén verzending extra

Diane Zandee, onderzoeker aan de Nyenrode Business Universiteit, denkt wel dat het lastig kan zijn om consumenten te overtuigen. “Het gaat om veiligheid en het gevoel van veiligheid, daarbij is vertrouwen heel belangrijk. Tegelijkertijd is 50 euro een concurrerende prijs voor een nieuw slot. De business-to-businessmarkt is waarschijnlijk makkelijker. Bij de renovatie van woningen door corporaties gaat het om grotere hoeveelheden en bereik je snel meer slagkracht.”

De experts verwachten dat de milieubelasting van het transport – een slot opsturen en een gebruikt slot terugsturen – wegvalt tegen de milieubesparing van het hergebruik. Lips heeft dat zelf ook uitgezocht. “Aangezien we verwachten dat onze klanten anders ook een slot online hadden besteld, is alleen het terugsturen van een gebruikt slot extra. Wij hebben dus één verzending extra ten opzichte van nieuwkoop.”

Geslaagd met vlag en wimpel

Keycycle werkt samen met PostNL, dat zegt sinds januari CO2-neutraal te verzenden. “We vragen onze klanten hun sloten terug te sturen in de doos waarin ze hun nieuwe slot ontvangen”, vervolgt Lips. “Als die doos daarna nog in orde is, gebruiken wij hem weer voor een volgende klant. Verder werk ik vanuit huis en heb ik zonnepanelen op het dak, die meer dan voldoende energie opwekken voor zakelijk en privégebruik.”

De Jong is dan ook lovend: “Duurzaam ondernemen betekent dat je nieuwe producten en diensten in de markt zet waarmee je de balans tussen geld verdienen, het milieu en de maatschappij in evenwicht probeert te krijgen. Dit bedrijf zet in ieder geval aan tot denken over duurzaam wonen. Mij lijkt dat ze met vlag en wimpel voor het duurzaamheidsexamen geslaagd zijn.”

In de serie Groene Claim worden als duurzaam aangeprezen producten kritisch bekeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden