Slimme elektrische scooter moet vanuit Nederland Europa veroveren
Hij gaat van 0 naar 45 kilometer per uur in 3,9 seconden en heeft een actieradius van 240 kilometer: de Appscooter. De slimme elektrische scooter moet Europa gaan veroveren.
Het Nederlandse bedrijf Etergo haalde afgelopen week 10 miljoen euro binnen voor de productie van de Appscooter. Het prototype van de nieuwe elektrische scooter staat in de etalage van het pand in het Amsterdamse World Fashion Centre. Zijn naam, vertelt medeoprichter Marijn Flipse, dankt het voertuig aan het grote scherm op het stuur. “Door een smartphone met het scherm te verbinden kun je navigeren, muziek luisteren en bellen. Zonder de telefoon in je hand te houden”, vertelt hij.
Een binnenkomend berichtje leest de scooter zelf voor. “Je kunt het berichtje pas zelf lezen op het moment dat de scooter stilstaat. Het voertuig bepaalt welke functies veilig zijn om te gebruiken tijdens het rijden. Zo kun je als je rijdt bijvoorbeeld wel gebruikmaken van de knoppen, maar niet van het touchscreen. Het scherm moet een veilig alternatief zijn voor telefoongebruik tijdens het rijden.”
Onder de zitting is zestig liter opslagruimte. “Bij het ontwerp was een van de vereisten dat een kratje bier in de laadruimte moest passen”, grapt Flipse. Ook is er plaats voor drie batterijen, waardoor de actieradius van de scooter is uit te breiden tot 240 kilometer.
Eigen werkplaats
Het bedrijf is druk bezig met het voorbereiden van de productie, die in de tweede helft van 2019 van start gaat. “De scooters worden uitgebreid getest en verbeterd. Er rijden inmiddels tien scooters rond op kenteken, die worden getest door onze engineers en designers. In onze eigen werkplaats testen we de voertuigen en kijken we bijvoorbeeld of ze snel genoeg optrekken en hoeveel energie ze gebruiken.”
Etergo kan de productiepartner nog niet bekendmaken, maar volgens Marijn Flipse zullen de scooters straks in ieder geval in Europa worden geproduceerd. In 2019 wil het bedrijf minimaal driehonderd scooters afzetten op de Europese markt, voor 2024 ligt de ambitie op 60.000 stuks. Ook verkoop in Azië staat op de planning.
Al in 2014 begon Marijn met de eerste plannen voor het ontwerp van de elektrische scooter. “Ik studeerde toen aan de Technische Universiteit in Delft en woonde in Rotterdam. Omdat ik genoeg had van de busreis, besloot ik op zoek te gaan naar een elektrische scooter. Dat viel nog niet mee. Er waren eigenlijk alleen omgebouwde brandstofscooters uit China op de markt. Die hadden een lage actieradius en zagen er helemaal niet mooi uit. Zo is het idee ontstaan: ik wilde een elektrische scooter bouwen die op alle fronten beter scoort dan een brandstofscooter.”
Jong team
Nu staat Flipse samen met medeoprichter Bart Jacobsz Rosier aan het hoofd van een jong team met 54 medewerkers met 25 verschillende nationaliteiten. “In Nederland kennen we geen grote auto-industrie. Ons personeel komt bijvoorbeeld uit Duitsland, India en de Verenigde Staten.”
De AppScooter is vooruit te bestellen in Zwitserland, Italië, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland. De eerste uitleveringen zullen plaatsvinden in de twee laatst genoemde landen. Met de hulp van de nieuwe Duitse investeerder wil Etergo een serviceafdeling opzetten die de bezorging en reparaties van de scooters regelt.
“We zien steeds meer elektrische auto’s op de wegen, maar als je kijkt naar de totale wereldbevolking zijn die auto’s vooral bestemd voor de elite. Het is onze drijfveer ook de rest van de bevolking duurzaam te transporteren.”
Echt goedkoop zijn de scooters niet. De prijs van de AppScooter is te vergelijken met die van een Vespa. “We zien in de bestellingen dat vooral stedelingen onze scooter interessant vinden. Bijvoorbeeld mensen die een kleine of tweede auto willen vervangen voor een milieubewuster voertuig.”
Voor Etergo komt het goed uit dat steeds meer Europese steden met milieuzones brandstofscooters uit hun stad weren. In Amsterdam mogen brommers van voor 2011 sinds dit jaar niet meer binnen de ring van de stad rijden. “Dat is ook een van de redenen waarom wij ons kantoor anderhalf jaar geleden van Delft naar Amsterdam hebben verhuisd. Veel mensen denken dat er vooral in Zuid-Europa veel scooters rijden. Maar we hebben in Nederland per inwoner gemiddeld de meeste scooters van Europa.”Lees ook:
Het is Musk gelukt: Tesla maakt winst
Het is Elon Musk toch gelukt. De omstreden baas van Tesla, fabrikant van elektronische auto’s, beloofde een paar maanden geleden dat zijn bedrijf in het derde kwartaal van 2018 winst zou maken. En hoewel Musk niet in zijn eerste loze belofte is gestikt, heeft zijn bedrijf het deze keer wel waargemaakt.
GroenLinks krijgt zijn zin: de fiets wint
De heerschappij van de auto is voorbij, beloofde GroenLinks in haar gemeentelijke verkiezingsprogramma’s. Kiezers in de grote steden hapten massaal toe. Komt er een revolutionaire omslag naar een stad met schone lucht waar voetgangers en fietsers de dienst uitmaken?