Kwartaalcijfers

‘Slechts’ 29,99 miljard winst voor Apple: er is iets aan de hand bij het bedrijf

Bij de lancering van de nieuwe iPhone 14  in september 2022 stonden de klanten in lange rijen voor de Apple Store in New York. Beeld REUTERS
Bij de lancering van de nieuwe iPhone 14 in september 2022 stonden de klanten in lange rijen voor de Apple Store in New York.Beeld REUTERS

Apple zag de verkoop van zijn smartphones en computers teruglopen, maar volgens topman Tim Cook is er weinig aan de hand.

Koos Schwartz

Stel, je maakt als bedrijf 29,99 miljard dollar winst in drie maanden tijd. En toch zijn er dan analisten die spreken van ‘teleurstellende cijfers’. Dan kan het maar over één bedrijf gaan: Apple.

En ja, je zou kunnen zeggen dat er iets aan de hand is bij Apple. In de laatste drie maanden van vorig jaar verkocht het bedrijf iets minder smartphones, computers en accessoires, zoals snoertjes en koptelefoons, dan in de laatste drie maanden van 2021. En dat is bijzonder: Apple pleegt vrijwel altijd zijn verkoopcijfers in het ene jaar te overtreffen in het volgende.

Dit keer niet. Het bedrijf verkocht in de periode oktober - december voor 65,7 miljard dollar aan smartphones. In het vierde kwart van 2021 was dat voor 71,6 miljard. Ook de verkopen van de Mac-computers en de accessoires liepen terug. Apple verkocht wel meer iPads en zag ook de omzet uit zijn diensten (zoals Apple Music) stijgen. Maar al met al liep Apples omzet terug met 6 procent en de winst met 13 procent.

Problemen met de productie

Volgens bestuursvoorzitter Tim Cook is er weinig aan de hand. De omzetdaling was in zijn ogen vooral het gevolg van problemen met de productie van de nieuwe iPhone 14 Pro in China. Die rolden daardoor later van de band dan gepland. Waren die problemen er niet geweest, dan zouden de verkoopcijfers uit 2021 zijn overtroffen, zei hij. Cook had er ook op kunnen wijzen dat de twee coronajaren 2020 en 2021 voor Apple uitzonderlijk goed waren.

Vooralsnog lijkt er voor Apple dus weinig aan de hand. Al jaren zijn er mensen die denken dat er ooit een einde komt aan het succes van het verdienmodel van Apple: steeds met nieuwe, nog duurdere smartphones komen. Maar dat moment lijkt nog altijd niet aangebroken. Dikke kans dus dat ook 2023 een jaar wordt waarin het geld met bakken tegelijk wordt binnengehaald. In het boekjaar 2022 (oktober 2021 tot en met september 2022) haalde Apple een nettowinst van 99,8 miljard dollar. Ter vergelijking: dat is net zo veel als de jaarwinst van Exxon en Shell bij elkaar.

Er was nog een bedrijf dat beleggers ’teleurstelde’ met zijn resultaten: Alphabet, het moederbedrijf van Google. Dat verkocht in het slotkwartaal van 2022 minder advertenties dan in het slotkwartaal van 2021. Ook dat was apart, want het was pas de tweede keer in het bijna twintigjarige bestaan dat Google zo'n minnetje meemaakte. De eerste keer was in 2020, in het begin van de coronacrisis. Google schrapt wel banen, maar met de aantekening dat er bij het bedrijf in 2022 zo'n 34.000 banen bijkwamen.

Lees ook:

Facebook mag in Nederland dan wat uit de gratie zijn, wereldwijd blijft het een succesnummer

Facebook-moeder Meta presteert nog niet zoals het zijn moet, maar wel beter dan verwacht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden