'Slechts 1 op 2250 publicaties over klimaat is sceptisch'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ze nemen actief deel aan het klimaatdebat. Maar hebben klimaatsceptici ook wetenschappelijke noten op hun zang? Geoloog en geochemicus James Lawrence Powell zocht het uit.

Robin de Wever

Het voormalige lid van het National Science Board van de Amerikaanse overheid analyseerde 2258 artikelen over klimaatverandering die tussen november 2012 en december 2013 verschenen in tijdschriften met collegiale toetsing ('peer review').

Op de website DeSmogBlog beschrijft hij het opmerkelijke resultaat. Van alle artikelen (geschreven door in totaal 9136 auteurs, onder wie Nederlanders) ging er slechts één uit van klimaatverandering die niet werd veroorzaakt door menselijk handelen. Als we Powell mogen geloven, zijn klimaatsceptici dus sterk in de minderheid.

Eerder deed Powell al eens onderzoek naar artikelen met collegiale toetsing over de onderwerpen 'mondiale klimaatverandering' en 'de opwarming van de aarde'. Van alle artikelen die hij kon vinden met publicatiedata tussen 1991 en november 2012 - zo'n 13950 exemplaren - was slechts een handvol afwijzend over klimaatverandering door menselijke oorzaken. Om precies te zijn: 24 stuks.

Boycot
Naar de oorzaak van die ondervertegenwoordiging is het gissen. Blijven sceptici uit de buurt bij wetenschappelijke tijdschriften omdat ze geen deugdelijke onderzoeken doen? Of zijn sceptici slachtoffer van een boycot en wijzen kwaliteits-tijdschriften klimaatsceptici al op voorhand af?

Powell gaat uit van dat eerste. 'Het ontkennen van opwarming van de aarde is een kaartenhuis', meent hij. Tijdschriften met collegiale toetsing, 'de gouden standaard van de wetenschap', getuigen daar volgens hem van. 'Toch zijn er volgens peilingen erg veel mensen die geloven dat wetenschappers het allesbehalve eens zijn over de oorzaken van klimaatverandering.'

Met een speciale website wijst Powell nu op de 'overweldigende consensus'. 'Het debat is voorbij', meldt die site in chocoladeletters. 'Global warming is real.'

null Beeld James Lawrence Powell
Beeld James Lawrence Powell

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden