Energietransitie

Shell haalt eigen doel niet: minder uitgegeven door groene energietak

Shell-topman Ben van Beurden. Beeld REUTERS
Shell-topman Ben van Beurden.Beeld REUTERS

Shell heeft de afgelopen vijf jaar minder geïnvesteerd in duurzame energie dan beoogd. Het olie- en gasbedrijf stak 3,2 miljard dollar, zo’n 3 procent van alle investeringen, in schone energie. Daarmee behaalde Shell zijn interne doelstelling niet, blijkt uit onderzoek door de NOS.

Redactie Trouw

Van 2016 tot en met 2020 wilde Shell via de groene bedrijfstak New Energies minimaal 3,4 miljard dollar investeren in schone energie, ter vervanging van fossiele olie en aardgas. Dat mislukte dus, weliswaar nipt. Maar het meest ambitieuze scenario van New Energies, waarbij Shell 7,2 miljard dollar zou steken in bijvoorbeeld zonne- en windenergie, bleef ver buiten bereik.

Volgens Shell waren er te weinig duurzame energieprojecten financieel aantrekkelijk genoeg om geld in te steken. Het bedrijf eist een minimaal rendement van 10 procent. Het Brits-Nederlandse concern investeerde buiten New Energies ook duurzamer, zoals in biobrandstof, elektrisch laden en een schonere fabriek in Moerdijk.

Op de totale investering van 106 miljard dollar was de klimaatinvestering hoe dan ook verwaarloosbaar, reageert de activistische aandeelhoudersgroep Follow This, die Shell van binnenuit wil vergroenen. Om zich aan het Klimaatakkoord van Parijs te houden, moeten burgers en bedrijven, zeker de meest vervuilende, het milieu voorop stellen. Het argument van Shell dat de maatschappij vraagt om olie en gas is zwak, aldus Follow This. “Klanten vragen gewoon om energie en steeds meer klanten vragen om duurzame energie”, zegt oprichter Mark van Baal van Follow This. Hij wil tijdens de komende aandeelhoudersvergadering van Shell, in mei, de druk opvoeren.

Uitspraak in de zaak van Milieudefensie

Diezelfde maand, op 26 mei, wordt bovendien van de rechter een uitspraak verwacht over Shell. Milieudefensie wil dat de rechter Shell dwingt tot een duurzame koers, omdat het oliebedrijf tot nu toe nauwelijks investeert in schone energie, terwijl het in reclames een klimaatvriendelijk imago opbouwt. Shell maakt vooral goede sier met verre toekomstbeloften, volgens de milieuorganisatie. De top van Shell dicht zichzelf ondertussen een serieuze rol toe in de energietransitie.

Bestuurders zeggen dat hun bedrijf onterecht hard wordt bekritiseerd. In 2030 zal duurzaamheid een vlucht nemen bij Shell, is de belofte. In dat jaar, is de belofte, ligt de CO2-uitstoot 20 procent lager dan in 2016, dankzij jaarlijks 2 tot 3 miljard aan groene investeringen.

Lees ook:

Shell vergroent, maar pas echt na 2030

Olie en vooral gas blijven de kurken waarop Shell drijft. Op de lange termijn gaat dat veranderen.

‘Shell-bestuur beschikt over de klimaatknop, maar draait de verkeerde kant op’

Tenzij de rechter ingrijpt, veroorzaakt Shell in 2030 nog 35 procent éxtra CO2, stelt Milieudefensie. Het oliebedrijf zelf ontkent dat het op ramkoers zou liggen met het klimaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden