Milieudefensie

Shell gaat in beroep in klimaatzaak, want vonnis was ‘niet effectief’

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Shell gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter in de klimaatzaak van Milieudefensie.

Redactie Trouw

Shell ‘pakt de handschoen op’ en zegt uiterlijk in 2050 een energiebedrijf te willen zijn met ‘netto nul uitstoot’. Toch gaat het bedrijf in beroep tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak die was aangespannen door Milieudefensie.

De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat Shell verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019.

Shell sprak meteen al de verwachting uit dat het in hoger beroep zou gaan en voegt nu de daad bij het woord. “We zijn het erover eens dat er dringend actie nodig is en zullen de overgang naar nul uitstoot versnellen”, zegt topman Ben van Beurden. “Maar een rechterlijke uitspraak tegen één bedrijf is niet effectief.”

Wereldwijde primeur

Het vonnis was een wereldwijde primeur. Nooit eerder verplichtte een rechtbank een groot oliebedrijf tot meer actie tegen de uitstoot van broeikasgassen. Klimaatverandering brengt grote risico’s met zich mee, sprak de rechtbank uit. Het kan leiden tot overstromingen door een stijgende zeespiegel en meer extreem weer. Daarmee bedreigt klimaatverandering ook de mensenrechten, zoals het recht op leven en op een gezinsleven. Bedrijven hebben op dat gebied een ‘eigen verantwoordelijkheid’.

Directeur Donald Pols van Milieudefensie noemt het ‘gevaarlijk voor onze toekomst’ dat Shell in beroep gaat. “Shell kan zijn geld en energie beter steken in het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering”, stelt hij. “Hoe langer Shell daarmee wacht, hoe ernstiger de gevolgen voor ons allemaal.”

Advocaat Roger Cox, die Milieudefensie vertegenwoordigt in de zaak, ziet het beroep met vertrouwen tegemoet. “De rechters hebben een weloverwogen oordeel geveld.”

Lees ook:

Milieudefensie wil dat Shell afziet van hoger beroep in klimaatzaak

Milieudefensie wil praten met Ben van Beurden, de hoogste baas van Shell.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden