Krimp
Schiphol legt zich (tijdelijk) neer bij minder vluchten, gemeenten vrezen meer geluidsoverlast
Schiphol legt zich slechts tijdelijk neer bij krimp, daarna wil het weer groeien. Gemeenten en provincies vrezen voor meer geluidsoverlast.
Echt blij is Schiphol niet met het plan van minister Mark Harbers (infrastructuur) om de luchthaven te laten krimpen. Die moet tijdelijk terug van maximaal 500.000 naar 460.000 vluchten per jaar om de geluidsoverlast terug te dringen. Schiphol noemt dat een ‘pijnlijke ingreep’, maar legt zich er wel bij neer. Voorlopig. Want uiteindelijk wil de luchthaven weer groeien.
Ontevreden, boos zelfs zijn gemeenten en provincies rond het vliegveld. Zij vrezen dat Harbers’ nieuwe regels op veel plekken tot meer in plaats van minder vliegherrie leiden. De gemeente Aalsmeer is het felst: die noemt Harbers’ plan ‘onacceptabel’ en eist een volledig verbod op nachtvluchten.
Het doelwit van alle kritiek is een regeling waarop tot donderdag gereageerd kon worden. Al jaren kan vliegverkeer rond Schiphol ongestraft de geldende geluidsnormen overtreden, omdat er in 2010 nieuwe regels zijn bedacht die nog steeds niet juridisch zijn vastgelegd. Aan dat gedogen wil Harbers een eind maken, mede onder druk van omwonenden die een rechtszaak hebben aangespannen en volgens zijn eigen Inspectie Leefomgeving en Transport weleens gelijk zouden kunnen krijgen.
Op tien punten meer lawaai
Aanvankelijk dacht Harbers klaar te zijn met een vermindering van het aantal vluchten naar 440.000 per jaar. Maar daarvoor bleek hij toestemming nodig te hebben van de Europese Commissie. De vertraging die daardoor ontstaat, denkt hij te vermijden door vanaf november 2023 op 460.000 vluchten te koersen, en pas een jaar later op 440.000 uit te komen.
Maar Schiphol zelf wees de minister erop dat dat niet genoeg is. Met die 460.000 vluchten zou het vliegverkeer de geldende geluidsnormen nog steeds ruim overschrijden. Wie die normen echt handhaaft, komt uit op 400.000 vluchten. En dat is Harbers te gortig. Hij is bang dat dat Schiphol zozeer schaadt dat ook de Nederlandse economie eronder lijdt.
Daarom heeft Harbers ervoor gekozen de geluidsnormen aan te passen. De overlast wordt op 35 plekken rond Schiphol in de gaten gehouden. Op 25 van die ‘handhavingspunten’ gaan de grenswaarden omlaag, op tien punten mag straks meer lawaai klinken. Zoals bij de Aalsmeerbaan, vandaar de woede van de gemeente.
‘Scheefgroei wordt gelegitimeerd’
Harbers en ook Schiphol verwachten dat de geluidsoverlast al met al zal afnemen. Volgens de minister zijn de geluidsnormen slechts ‘geactualiseerd', aangepast aan hoe de luchthaven toch al wordt gebruikt.
Maar de 56 gemeenten en vier provincies van het overlegorgaan Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) schrijven dat zo ‘de scheefgroei van de laatste jaren lijkt te worden gelegitimeerd'. Zij zien ‘twee werelden’: een technische die wordt bepaald door rekenmodellen en ‘de dagelijks realiteit van omwonenden die bescherming zoeken tegen overlast’. Die tweede zou het uitgangspunt moeten zijn.
Over nachtvluchten rept Harbers sowieso niet, terwijl die omwonenden de grootste overlast bezorgen. Schiphol mag er nu 32.000 per jaar verwerken, Aalsmeer wil er nul en BRS vraagt zich af waarom een eerder plan om ze tenminste tot 29.000 te beperken niet wordt uitgevoerd.
Schiphol en ook KLM rekenen intussen op stillere vliegtuigen. Daarom legt Schiphol zich slechts tijdelijk neer bij Harbers’ plan: zodra de luchtvaart inderdaad stiller wordt, moet er weer ruimte komen voor groei. Dat is ook Harbers’ koers: wellicht al in 2027 kan het aantal vluchten volgens hem weer omhoog.
Lees ook:
Krimpplan is onnodig, zegt KLM, en ‘bedreigt ons in ons voortbestaan’
Schiphol hoeft niet te krimpen om de vlieghinder te reduceren, zegt KLM. Als het kabinet vasthoudt aan zijn krimpplan, komen juridische stappen dichterbij.