Centric

Sanderink verliest ook zeggenschap over laatste aandeel Centric

Een nieuwe klap voor Gerard Sanderink, oprichter van IT-bedrijf Centric.

Redactie Trouw

Gerard Sanderink verliest ook de zeggenschap over zijn laatste aandeel in IT-bedrijf Centric. Dat heeft de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam bepaald. Ook wordt een verzoek goedgekeurd van het Openbaar Ministerie (OM) om een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken in het bestuur van Centric. Daarmee wil het OM duidelijkheid scheppen over wat er vorig jaar allemaal is gebeurd rond de onverwachte terugkeer van de inmiddels afgezette topman.

Centric, dat onder meer IT-projecten voor de overheid verzorgt, werd lang geplaagd door privéconflicten van Sanderink, die hij uitvecht over de rug van het bedrijf. Zo had hij ruzie met zijn voormalige geliefde Brigitte van Egten, die hij aan de kant zette nadat hij een relatie was aangegaan met Rian van Rijbroek, een zelfverklaarde cyberdeskundige. Sinds Van Rijbroek in Sanderinks leven is, vecht hij een vete uit met Van Egten. Van Rijbroek en Sanderink zijn onlangs getrouwd.

Grote klanten, waaronder chipmachinebouwer ASML en De Nederlandsche Bank (DNB), dreigden door de onrust weg te lopen. In januari 2021 besloot Sanderink vanwege de problemen zelf zijn functie neer te leggen. Maar in oktober 2022 keerde hij onverwachts terug. Hoe dat heeft kunnen gebeuren hoopt het OM met onderzoek helder te krijgen. De ondernemingskamer oordeelt dat er gegronde redenen zijn om te twijfelen aan het beleid en de gang van zaken bij Centric.

Twijfel over competentie

Sanderink verliest nu de zeggenschap over al zijn aandelen Centric. De dagelijkse leiding over het bedrijf heeft hij niet meer, sinds de ondernemingskamer hem in november uit zijn functie zette. De raadsheren voerden daarbij aan dat zij twijfel hadden over de mate waarin Sanderink in staat was rationele beslissingen te nemen over een bedrijf met veel grote belangrijke klanten en 2500 werknemers.

Een week na dat besluit stelde het gerechtshof Peter Wakkie aan als nieuwe topman bij Centric. Wakkie vervulde in het verleden bestuurs- en commissarisfuncties bij onder meer Ahold, ABN Amro en TomTom. Wakkie werd al vaker naar voren geschoven door de ondernemingskamer om bedrijven uit het slop te trekken. (ANP)

Lees ook:

‘In de ban van Rian’ is een journalistiek snoepje voor de podcastluisteraar

Een cybercharlatan die een IT-miljonair in haar macht heeft en advocaten bespeelt alsof het marionetten zijn. Je krijgt het niet verzonnen, toch is dit het beeld dat opduikt uit de podcast In de ban van Rian, gemaakt door Tubantia-journalist Angelique Kunst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden