ZelfgemaaktWasabi

Sander stopte als IT-consultant om wasabi te gaan verbouwen, in eigen kas

null Beeld

Sander van Kampen had voor zijn droom twee dingen nodig: een kleine kas en wasabi-planten. En het loopt. Zijn baan als IT-consultant is al opgezegd.

Catrien Spijkerman

Met tranen in zijn ogen stond Sander van Kampen (35) halverwege de winter in een kas in ’s Gravenzande naar zijn planten te staren. Niet weer, dacht hij. Een paar maanden geleden waren bijna al zijn planten gestorven, nu lieten de nieuwe van de ene op de andere dag hun bladeren vallen en hij had geen idee waarom. Lastiger nog: er was niemand die hem kon helpen. Want Van Kampen teelt wasibiplanten – een gewas dat niemand in Nederland kent.

Die onbekendheid was juist één van de redenen dat Van Kampen er in 2016 mee begon. Hij las bij toeval dat échte wasabi in Europa nauwelijks te krijgen is omdat de import uit Japan zo duur is.

De felgroene pittige pasta die we bij sushi eten en ‘wasabi’ noemen, is in werkelijkheid helemaal geen schraapsel van de wasabi-stam, maar ‘een mengsel van mierikswortel, suiker, zetmeel en nog wat onduidelijke toevoegingen.’

Geen ervaring

Met die ontdekking ontsproot in Van Kampens brein een nieuw toekomstbeeld: weg met het kantoorleven, de files en hele dagen achter een computerscherm. Dit was het idee waar hij al jaren op wachtte: tuinderondernemer worden. In de ochtenden met de wasabiplanten aan de slag, dicht bij zijn gezin, de middagen zou hij wijden aan verkoop en marketing.

null Beeld

Van Kampen noemt zichzelf ‘proactief ingesteld, en ook een beetje een opportunist’. Bij hem betekent dat: “Ik denk gewoon dat het gaat lukken. Ik had twee dingen nodig: een kleine kas en wasabiplanten. Dan komt de rest vanzelf.” Zonder enige tuinbouwkennis begon hij aan zijn wasabiproject. “Ik had geen idee hoe je ziekten en plagen herkent, hoe je klimaat reguleert, welke voeding nodig was. Planten gaan over het algemeen bij mij in huis vrij snel dood”, zegt hij droogjes.

In Japan telen ze wasabi van origine in een stromende bergrivier, vertelt hij. “Die hebben we hier niet. Bij mij groeien ze in potten, in een kas. Het water moet zo schoon en mineraalrijk mogelijk zijn. Daar is vast onderzoek naar gedaan, maar Japan deelt die kennis bepaald niet graag.”

Tien kilo oogst

Van zijn eerste lichting wasabiplanten overleefde het merendeel het niet. “Het jammere is dat het minimaal anderhalf jaar duurt voordat de stam is gegroeid. Na twee jaar kon ik uiteindelijk tien kilo wasabi oogsten.” Toch raakte Van Kampen niet ontmoedigd. Monter: “Die eerste wasabi heb ik aan chefkoks laten proeven, zij waren heel enthousiast. Daarna was wel mijn hele oogst op, maar toch. Het gaf hoop.”

null Beeld

Zijn baan als IT-consultant zegde Van Kampen op, al doet hij nog steeds dataklussen. Sinds september 2018 is hij met zijn Dutch Wasabi aangesloten bij een publiek-private samenwerking met de Wageningen Universiteit, waardoor hij meer middelen en kennis tot zijn beschikking heeft. “De universiteit heeft in haar onderzoeken alles herhaald wat ik deed in mijn kas, toch is het in hun kas-lab nog niet gelukt om wasabistammen te laten groeien. Wat ik per ongeluk goed doe, is nog onduidelijk.” In het najaar verwacht hij zo’n 400 kilo te oogsten. “Maar steeds als ik iets onverwachts aan mijn planten ontdek, word ik toch een beetje zenuwachtig.”

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden