Opinie

Samen zonnepanelen aanschaffen is een dure hobby

null Beeld afp
Beeld afp

Een coöperatie betaalt nu met eigen zonnecentrale meer voor energie dan de 'vieze' consument. De energiebelasting is zo hoog, dat deze zonnecentrale niet rendabel is. Onbegrijpelijk dat deze belasting, bedoeld om vervuilend energiegebruik tegen te gaan, de doorbraak van schone energie frustreert.

Robert LinnekampBerend de Vries en Thijs de la Courtvoorzitter Klimaatverbond en wethouders te Tilburg en Lochem

De Tweede Kamer praat maandag over duurzame energie en de veelbesproken 'Green Deal'. Dat is dé kans om een doorbraak voor lokaal en regionaal geproduceerde duurzame energie te realiseren. Schaf de energiebelasting af voor coöperaties.

Dit kabinet wil duurzame energie vooruit helpen, blijkt uit de initiatieven in de Green Deal. Echter, de urgentie van klimaatverandering, maar meer nog de economische crisis die nu gaande is, noopt tot verdergaande maatregelen. Gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven kijken reikhalzend uit naar een maatregel die in één klap zal leiden tot een doorbraak van lokale en regionale opwekking van duurzame energie: vrijstelling van energiebelasting.

Deze belasting is in 1996 geïntroduceerd om energiegebruik te remmen. Nu vormt ze, onbedoeld, een onneembare drempel voor het lokaal opwekken van duurzame energie.

Gratis stroom
Het enthousiasme bij mensen om hun 'eigen' energie op te wekken, is enorm. Met zonnepanelen heb je 'gratis' stroom, en hoef je bovendien geen energiebelasting te betalen. Maar als een coöperatieve vereniging de gezamenlijk aangeschafte zonnepanelen op een centrale plaats neerzet, en de opgewekte stroom via het openbare net naar de gebruikers stuurt, betalen de leden een hoge rekening. De energiebelasting die ze moeten betalen is zo hoog, dat deze zonnecentrale niet rendabel is.

Het is onbegrijpelijk dat deze belasting, bedoeld om vervuilend energiegebruik tegen te gaan, de doorbraak van schone energie frustreert. Dat stelt gemeenten voor ernstige problemen. Het werkt de realisering van beleidsdoelstellingen tegen. En vele ondernemers wordt het werken onmogelijk gemaakt, die ook in de optiek van dit kabinet de motor zijn voor duurzaamheid.

Meerdere positieve maatschappelijke effecten
De energiebelasting werd indertijd budgetneutraal ingevoerd, waardoor verhoging van de inkomstenbelasting achterwege kon blijven. We realiseren ons terdege dat een oplossing voor dit probleem niet eenvoudig is. De doorbraak van lokale energieopwekking heeft echter meerdere positieve maatschappelijke effecten. Het zorgt voor werkgelegenheid bij installatiebedrijven, de bouw en renovatiebedrijven en versterkt zo de lokale duurzame economie.

Het rendement van de energieopwekking kan opnieuw worden geïnvesteerd in zaken als energiebesparing en ontwikkeling. Een belangrijk effect is dat lokaal ondernemerschap en sociale verbanden worden versterkt. Daarmee ontstaat een kracht en betrokkenheid die wezenlijk is voor lokaal en nationaal klimaatbeleid. Per saldo zal de opbrengst groter zijn dan de inkomsten uit de huidige energiebelasting.

Economisch belang
De Tweede Kamer kan deze doorbraak van duurzame energie mogelijk maken door de energiebelasting voor duurzame opwekking van cooperatieve energieverenigingen af te schaffen. Daarmee handelt de overheid conform dezelfde wetgeving die nu al geldt voor grootverbruikers van energie. Zij betalen een extreem lage energiebelasting, omdat het economisch belang en onze concurrentiepositie hiermee gediend is.

Coöperatieve energieverenigingen zijn te beschouwen als bedrijven die gezamenlijk grootproducent en -gebruiker van duurzame energie worden en zo een wezenlijke bijdrage leveren aan onze economie. Met als bijkomend groot voordeel dat hierbij geen broeikasgassen vrijkomen.

Dit artikel is geschreven namens het Klimaatverbond, vereniging van gemeenten, waterschappen en provincies. Lees hier de gehele lijst van ondertekenaars.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden