Rotterdam gaat meer, in plaats van minder CO2 uitstoten

De skyline van Rotterdam met de Erasmusbrug. Beeld anp
De skyline van Rotterdam met de Erasmusbrug.Beeld anp

Het ambitieuze Rotterdam Climate Initiative gaat er niet in slagen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dat staat in een rapport van het onafhankelijke energie-onderzoekscentrum ECN. De havenstad zal de komende jaren zelfs meer dan twee keer zoveel broeikasgassen uitstoten.

Sharon van Oost

Het Rotterdam Climate Initiative is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en DCMR Milieudienst Rijnmond. Deze organisaties hebben samen een serie afspraken gemaakt, waarmee het milieu in en rond de havenstad verbeterd moet worden.

Het belangrijkste voornemen is dat de uitstoot van koolstofdioxide in 2025 gehalveerd moet zijn ten opzichte van het basisjaar 1990. De uitstoot van alle Rotterdamse gebouwen moet daarom met vijftig procent omlaag en schonere brandstoffen en alternatieve voertuigen moeten voor een flinke CO2-reductie zorgen. Daarnaast is er een prominente rol weggelegd voor biomassa en windenergie.

CCS
De oorzaak voor de forse verhoging ligt volgens Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, bij de twee kolencentrales die volgend jaar hoogstwaarschijnlijk opengaan.

De eerdere plannen om CO2-uitstoot af te vangen en onder de grond op te slaan - ook wel aangeduid als CCS (Carbon Capture and Storage) - zijn volgens de studie van het ECN niet haalbaar, waardoor de koolstofdioxide zo de lucht in gaat.

Het onderzoek, dat overigens werd gedaan in opdracht van het klimaatinitiatief zelf, is uitgevoerd in de sectoren energie & industrie en vrachtvervoer, binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam. Een van de conclusies is dat alleen al deze twee sectoren onder het huidige beleid de doelstelling met een factor 2,5 overschrijden.

Rotmans denkt dat Rotterdamse industriebedrijven nog lang niet van CO2 af willen omdat zij er zelf veel geld mee verdienen.

Afhankelijkheid
Welke maatregelen er op de agenda staan, kan milieuwethouder Alexandra van Huffelen nog niet zeggen. Zij verdiept zich op dit moment in de onderzoeksresultaten, meldt haar woordvoerster Anna Feiner.

"Het zijn inderdaad spannende uitkomsten, maar daarmee is nu nog helemaal niet gezegd dat het initiatief faalt." Volgens Feiner is het grootste probleem inderdaad dat het afvangen en opslaan van de CO2, die de de toekomstige kolencentrales gaan uitstoten, niet te realiseren is. "We zijn afhankelijk van een aantal factoren, waar we later deze week meer over zullen zeggen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden