Biodiversiteit
Rivierkreeft uit het water brengt leven in de sloot
Het grootschalig vangen van rivierkreeften die eigenlijk niet in Nederland thuishoren, levert goede resultaten op. Na twee jaar ‘gericht en intensief’ kreeften vangen in de Krimpenerwaard, is het onderwaterleven er flink op vooruitgegaan.
In de sloten waar het eerder nog krioelde van de kreeften groeien nu weer onderwaterplanten, zoals blaasjeskruid, laat het hoogheemraadschap Krimpenerwaard weten.
De meerderheid van de gevangen kreeften gaat naar de handel, vertelt een woordvoerster. De grotere kreeften komen in restaurants op het bord te liggen.
Een deel van de kleinere exemplaren, die niet goed te verkopen zijn, is tijdens een proefperiode naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam gestuurd, waar ze onder meer zijn gevoerd aan de wasberen en stokstaartjes.
Nederland was grotendeels kreeftloos
De afgelopen decennia hebben zich in Nederland verschillende rivierkreeftsoorten gevestigd. In Nederland kwam vroeger alleen de Europese rivierkreeft voor en dan alleen in beken op zandgrond in het binnenland. De uitgestrekte polders en andere laaglanden van Nederland waren altijd kreeftloos, totdat de exoten op kwamen dagen.
Ze zijn hierheen gebracht voor consumptie, toen de inheemse rivierkreeft drastisch achteruit ging. Men heeft het met verschillende soorten geprobeerd, aangezien niet elke soort even geschikt was. Momenteel staat de teller op zes gevestigde soorten. De meeste daarvan komen uit Noord-Amerika. Vervolgens zijn de dieren ontsnapt uit aquaria of bewust uitgezet in de natuur, aldus het Kennisnetwerk Invasieve Exoten.
Het grote probleem is dat de kreeften volop holen graven, in de bodem woelen en waterplanten wegknippen. Daardoor kan helder water vertroebelen en de soortenrijkdom afnemen. Dat is dan weer slecht voor vissen, amfibieën, kevers en vogels.
2500 kilo rivierkreeft
Het waterschap begon in 2021 met het vangen van de rivierkreeften. In het testgebied in een polder bij Berkenwoude – 70 hectare groot en ongeveer 15 kilometer aan sloot – werden 600 fuiken uitgezet waarmee 2000 kilo aan rivierkreeften werd gevangen.
Vorig jaar werd de vangst opgevoerd. Met bijna achthonderd fuiken en korven is in achttien weken ongeveer 2500 kilo aan rivierkreeften weggevangen. “Met deze inspanning is het gewenste resultaat wel behaald: in een groot deel van het testgebied zijn weer waterplanten gaan groeien.”
Dit jaar gaat het hoogheemraadschap door met de proef om te zorgen dat het bereikte effect behouden blijft en om te bepalen hoeveel inzet daarvoor nodig is.
Tegelijkertijd wil het waterschap dat de landelijke overheid meer werk maakt van het bestrijden van de uitheemse rivierkreeften. Daarover verstuurde het vorige maand nog samen met andere partijen, waaronder de provincie Zuid-Holland, een brandbrief naar minister Piet Adema van landbouw, natuur en voedselkwaliteit.
Lees ook:
De grondel verdringt de rivierdonderpad: dat en meer in de visatlas
Het Nederlandse binnenwater is in decennia niet zo schoon geweest, wat goed uitpakt voor veel zoetwatervissen. Tegelijkertijd worden andere soorten gehinderd door barrières, exoten en klimaatverandering, toont de nieuwe Visatlas van Nederland.