Rijkswaterstaat moet vogels verplaatsen om sluis te bouwen

Honderden roeken Beeld anp
Honderden roekenBeeld anp

Rijkswaterstaat moet een roekenkolonie in het Gelderse Eefde verplaatsen om daar een tweede sluiskolk te kunnen bouwen. Voor de verplaatsing is ontheffing van de flora- en faunawet aangevraagd.

De kolonie moet zo'n 500 meter opschuiven, zei Henk Voerman van Rijkwaterstaat dinsdag. Dat gebeurt met behulp van geluidsboxen, een beproefde methode om de beschermde vogels aan te kunnen pakken. Het verplaatsen moet buiten het broedseizoen gebeuren. Ook een aantal bomen waarin de grote vogel nestelt, moet wijken voor de aanleg van een tweede sluiskolk.

Volgens Voerman lokken aantrekkelijke geluiden uit de geluidsboxen de vogels naar de gewenste plek. Bij de sluis horen de roeken geluid waar ze een hekel aan hebben.

Uitbreiding van het sluizencomplex met een tweede sluiskolk is nodig voor een betere doorstroming van het scheepvaartverkeer tussen de IJssel en de Twentekanalen. De kwetsbaarheid van die verbinding bleek ruim een jaar geleden, toen in Eefde een sluisdeur naar beneden viel en het scheepvaartverkeer vele weken was gestremd. Dat leidde tot een miljoenenschade bij vervoerders en bedrijven.

De plannen voor uitbreiding, waarvoor het ministerie van Infrastructuur en Milieu 69 miljoen euro uittrok, kregen daarop voorrang. Naar verwachting is de uitbreiding tussen 2018 en 2020 klaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden