Stikstofoverleg

Remkes: Het gaat te veel over halveren veestapel

Bemiddelaar Johan Remkes na afloop van een overleg met over het stikstofbeleid. 
 Beeld ANP
Bemiddelaar Johan Remkes na afloop van een overleg met over het stikstofbeleid.Beeld ANP

Johan Remkes ziet in het stikstofdebat een ‘eenzijdig beeld’. Het gaat te veel over het opkopen van boeren en halvering van de veestapel.

Jelle Brandsma

Volgens bemiddelaar Johan Remkes ligt de nadruk bij de gesprekken over de reductie van de uitstoot van stikstof te veel op het verdwijnen van boeren en inkrimping van het aantal koeien. Wie daarvoor verantwoordelijk is, liet hij in het midden. “In het proces ging het wel heel veel over opkopen dan wel halveren van de veestapel. En dat is een veel te eenzijdig beeld”, vindt hij.

Remkes zei dit donderdag na een gesprek met het kabinet, banken en grote bedrijven die actief zijn in de landbouwsector. Remkes zag ‘een breed gevoel van verantwoordelijkheid’ bij de directeuren die bij hem aan tafel verschenen. “Alle partijen willen bijdragen aan de transitie die nodig is.”

Bij het overleg waren onder meer veevoerbedrijf Agrifirm en een aantal banken waaronder de Rabobank. Remkes was eerder deze week ontstemd over het wegblijven van andere veevoerbedrijven, zuivelonderneming FrieslandCampina en de supermarkten. Donderdag sloot minister Christianne van der Wal (natuur en stikstof) zich daar bij aan. Iedereen in de voedselketen is cruciaal voor de oplossing van de stikstofcrisis en andere problemen die daarmee samenhangen, zei zij.

Volgens Remkes was het toekomstige inkomen van de boer een van de gespreksonderwerpen. De banken voelen zich verantwoordelijk voor het inkomen van boeren die anders gaan werken of die hun bedrijf verplaatsen. Ook het financieren van het overschakelen op andere producten is aan de orde gekomen, zei Remkes, net als de mogelijkheid dat prijzen van bepaalde voedingsmiddelen omhoog moeten. (TROUW)

Lees ook:

Als boze boeren Remkes mijden, doen agrarische bedrijven dat ook

Bedrijven uit de landbouwsector en banken zijn donderdag voor stikstofoverleg uitgenodigd bij Johan Remkes en het kabinet. Een deel blijft weg. Wat staat er voor hen op het spel?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden