Recycling

Recordomzet voor Renewi: afval met een nieuwe bestemming is geld waard

Een brandweerman bij een locatie van Renewi in het Belgische Vilvoorde, in 2020.  Beeld BELGA
Een brandweerman bij een locatie van Renewi in het Belgische Vilvoorde, in 2020.Beeld BELGA

Als het aan Renewi ligt, wordt de circulaire economie een verdienmodel. Van al het materiaal dat bij het afvalconcern binnenkomt, wordt 64 procent gerecycled.

Hans Nauta

Achter de vuilniswagens en containers van afvalbedrijf Renewi in het straatbeeld zit een Europees concern dat het afgelopen jaar een omzet heeft behaald van bijna 1,9 miljard euro. Dat is een record voor het bedrijf, dat in 2017 is ontstaan door een fusie van de Van Gansewinkel Groep en het Britse afvalbedrijf Shanks.

Vanuit Londen, waar Renewi net als in Amsterdam beursgenoteerd is, maakte topman Otto de Bont donderdag de financiële cijfers bekend over boekjaar 2023, dat eind maart is afgelopen. Renewi hield 133 miljoen euro aan winst over, voor rente en belastingen.

Afval is geld waard, vooral als het wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Renewi zet flink in op die recycling, en voelt zich gesteund door het beleid van overheden om het verbranden en het storten van afval duurder te maken. Als het aan Renewi ligt, wordt de circulaire economie een verdienmodel.

Het bedrijf heeft een aantal projecten om mee te pronken. Zo levert Renewi gerecycled plastic aan Playmobil voor een speciale speelgoedlijn. Samen met Electrolux ontwikkelde het een koelkast gemaakt uit kunststof van afgedankte exemplaren. Verder is Ikea een partner in de recycling van oude matrassen.

Maar het meeste geld wordt verdiend met de verwerking van commercieel afval, afkomstig uit de bouw of industrie. Hierbij is Renewi marktleider in de Benelux. Het is van belang dat de aanvoer van afval op peil blijft, maar het afgelopen jaar stonden de volumes juist onder druk.

Van de terugvallende nieuwbouw heeft het bedrijf niet zoveel last, zegt De Bont. “Door het huizentekort gaan mensen hun eigen huis renoveren, of worden kantoorruimtes verbouwd. Wij richten ons meer op deze refurbishing-markt.” Renewi neemt het afval mee dat hierbij vrijkomt.

Wel kwam er door de hoge energieprijzen minder afval uit de tuinbouw, zegt financieel directeur Annemieke den Otter. “Gewoonlijk krijgen we veel volume uit de kassen in Nederland. Maar het werd te duur om bijvoorbeeld tomaten te verbouwen.” Zelf kon Renewi de hogere kosten voor energie, personeel en materialen doorberekenen aan klanten.

Glas verwerkt Renewi in een fabriek in de gemeente Moerdijk, en die wordt uitgebreid – 5 miljoen euro gaat daarheen. Verder zuivert het bedrijfsonderdeel Mineralz & Water grote hoeveelheden vervuild water en grond. Voor de gevaarlijke afvalstoffen heeft Renewi een speciale stortplaats op de Maasvlakte.

In Moerdijk verwerkt het bedrijf ATM, onderdeel van Renewi, vervuilde grond.  Beeld Werry Crone
In Moerdijk verwerkt het bedrijf ATM, onderdeel van Renewi, vervuilde grond.Beeld Werry Crone

Er gaat ook weleens wat mis. Afgelopen jaar waren er drie grote brand- en milieu-incidenten op Renewi-locaties. Een jaar eerder waren dat er 22.

Van al het materiaal dat binnenkomt wordt 64 procent gerecycled. Over vijf jaar moet dat 75 procent zijn, zegt De Bont. Gerecycled betekent dat het materiaal niet op de stortplaats of in de verbrandingsoven belandt, maar een andere bestemming krijgt.

CO2-uitstoot gaat de komende jaren duurder worden, en daarom zal er meer vraag ontstaan naar de gerecyclede producten die Renewi aanbiedt, verwacht het bedrijf. Maar zelf moet Renewi ook de eigen uitstoot van broeikasgassen verminderen.

Bij de nieuwe recyclecentrale die in Gent is neergezet, heeft Renewi daarom een eigen windturbine in bedrijf genomen. De Bont: “Met een hoogte van 240 meter is dat de grootste op land in België.”

Lees ook:

Is de kritiek op het importeren van Italiaans afval terecht?

Amsterdam gaat afval uit Rome importeren, om te verbranden in ovens. Dat stuit op kritiek. Maar voor de vuilnissector is het al jarenlang normaal om internationaal met afval te slepen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden