Update

Rechter dwingt overheid broeikasgassen terug te dringen

Directeur Marjan Minnesma. Beeld Urgenda / Chantal Bekker
Directeur Marjan Minnesma.Beeld Urgenda / Chantal Bekker

De Nederlandse overheid moet zich houden aan de belofte de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Als de uitstoot in 2020 niet 25 procent lager is dan in 1990, pleegt de Nederlandse Staat een onrechtmatige daad. Die opvallende uitspraak doet de rechtbank in Den Haag in de zogeheten klimaatzaak die Urgenda had aangespannen.

redactie

Dat betekent dat de overheid veel hardere maatregelen moet nemen in de strijd tegen klimaatverandering dan nu het geval is. Nederland koerst namelijk aan op een vermindering van 17 procent in 2020. Dat is onvoldoende, gezien de ernst van het probleem, oordeelt de rechter. Klimaatverandering veroorzaakt onomkeerbare gevolgen. De Nederlandse Staat heeft de 'zorgplicht' om de gevaren voor burgers zo veel mogelijk te beperken.

Urgenda-directeur Marjan Minnesma is opgetogen over de uitspraak. "Die maakt duidelijk dat klimaatverandering een groot probleem is dat veel effectiever moet worden aangepakt en dat staten zich niet meer kunnen veroorloven onvoldoende te doen", zegt ze. "Ze dienen hun burgers te beschermen. Als de politiek dat niet uit zichzelf doet, kan de rechter de burger te hulp schieten."

Ondergrens
De vraag vooraf was of klimaatbeleid niet een zuiver politieke kwestie is, maar de rechtbank oordeelt dat de klimaatkwestie wel degelijk in de rechtszaal thuishoort. De rechter ziet het niet nakomen van de klimaatafspraken als 'onrechtmatig handelen'. Dat geldt wel alleen voor de ondergrens van de afspraken: 25 procent minder uitstoot. Afgesproken is dat de daling 25 tot 40 procent moet zijn. Sommige landen gaan vrijwillig verder dan dat.

Morgen besteedt Trouw in de krant meer aandacht aan de uitspraak in de klimaatzaak, met onder andere een interview met Jonathan Verschuuren, hoogleraar internationaal milieurecht aan de Universiteit Tilburg: "Het vonnis is heel vergaand, maar ook mooi. De rechter gebruikt allerlei niet juridisch bindende uitspraken die de overheid in het verleden heeft gedaan. De overheid heeft zelf gezegd dat het terugdringen van de uitstoot met 25 procent in 2020 haalbaar en wenselijk is. Daardoor komt de rechter tot de conclusie dat de Staat maatschappelijk onzorgvuldig handelt nu dat niet gaat lukken."

Overige reacties
Milieudefensie noemt het huidige aandeel hernieuwbare energie van 4,5 procent 'een lachertje' en is blij dat 'nu eindelijk iets gaat gebeuren'. "Er moet nu veel meer ruimte gemaakt worden voor duurzame energie."

SP-Kamerlid Eric Smaling noemt de uitspraak van de rechter uniek. "Lef loont! Duurzaam leven is vanaf vandaag definitief geen modegril meer, maar de maat der dingen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden