Rapport: zeespiegel stijgt tot 1,6 meter in 2100

Vooral het smeltende ijs in onder meer Groenland, zoals op deze foto, draagt bij aan de zeespiegelstijging Beeld AP
Vooral het smeltende ijs in onder meer Groenland, zoals op deze foto, draagt bij aan de zeespiegelstijgingBeeld AP

In de komende pakweg 100 jaar zal het zeewater wereldwijd ruim anderhalve meter stijgen. Dat onthult een nieuw rapport waarin alle eerdere wetenschappelijke verwachtingen overtroffen worden.

van onze redactie / Reuters

Vooral klimaatveranderingen in het noordpoolgebied spelen een grote rol bij de stijging, waaronder de dooi van het ijs van Groenland. Wereldwijd zou dat enorme gevolgen hebben. De kusten van Bangladesh naar Florida, de laaggelegen Pacifische eilanden en de steden van Londen naar Shanghai, zouden in gevaar komen. Bovendien zouden bijvoorbeeld de kosten van tsunamipreventie in Japan enorm stijgen. Dat meldt Reuters.

Het onderzoek naar de zeespiegelstijging komt naar voren in het Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP). Dat rapport, waar honderden deskundigen aan meewerkten, meldt dat de afgelopen 6 jaar de warmste ooit waren op de Noordpool. Het smelten van ijs van gletsjers, ijskappen en de Groenlandse ijskappen draagt voor 40 procent bij aan de mondiale zeewaterstijging. Tussen 2003 en 2008 steeg het water al met 3 millimeter per jaar. In 30 tot 40 jaar zou, volgens het AMAP, de Noordelijke IJszee al bijna ijsvrij zijn.

In het laatste grote rapport over dit onderwerp in 2007, het 'Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)' werden nog hele andere waterstanden in 2100 verwacht. De stijging werd daarin geraamd op 18 tot 59 centimeter. In die voorspellingen is niet het versnelde smelten in de poolgebieden meegenomen.

Aanpak
De Europese Klimaatcommissaris, Connie Hedegaard, spreekt haar zorgen uit over de bijgestelde verwachtingen. Op 12 mei komen Ministers van Buitenlandse Zaken van de Arctische Raad - de Verenigde Staten, Rusland, Canada, Zweden, Finland, Denemarken, Noorwegen en IJsland - bijeen.

De VN-onderhandelingen over een wereldwijde aanpak om de klimaatverandering te bestrijden, verlopen traag. Wel zijn de naties ervan doordrongen dat het voornemen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken - voornamelijk uit de verbranding van fossiele brandstoffen - onvoldoende is om de gevaarlijke klimaatveranderingen tegen te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden