Rapport Wageningen op verzoek bewerkt

Viskweker Coen Coumans uit Limburg meent dat zijn viskwekerij failliet gegaan is door een subsidie van het ministerie aan een concurrerende kweker. Beeld Maikel Samuels
Viskweker Coen Coumans uit Limburg meent dat zijn viskwekerij failliet gegaan is door een subsidie van het ministerie aan een concurrerende kweker.Beeld Maikel Samuels

Wageningse wetenschappers hebben een onderzoeksrapport aangepast op aandringen van een rijksambtenaar die sterker wilde staan in een rechtszaak. Dat beeld rijst op uit documenten waarover Trouw beschikt. De Wageningen Universiteit stelt een onderzoek in naar de wetenschappelijke integriteit van de betrokkenen.

Emiel Hakkenes

Het gaat om een onderzoeksrapport uit 2010, naar visteelt in Nederland. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Landbouw Economisch Instituut van de Wageningen Universiteit. De opdrachtgever was het toenmalige ministerie van landbouw, natuur en voedselveiligheid (LNV). Het ministerie kreeg het rapport voor publicatie ter inzage, waarna een ambtenaar en een juriste van het ministerie overleg pleegden. De juriste stelde dat enkele passages uit het rapport beter anders verwoord konden worden. De door haar aangedragen alternatieve formulering is letterlijk terug te vinden in de officiële versie van het onderzoeksrapport.

"Als onderzoek wordt gedaan in opdracht van derden is er altijd sprake van tussenrapportages, waarbij de voortgang van het onderzoek wordt besproken", stelt de woordvoerder van de Wageningen Universiteit in een reactie. "Als een formulering niet duidelijk is kan dat leiden tot redactionele aanpassingen of nadere toelichting, maar conclusies mogen niet worden aangepast, omdat een andere formulering een opdrachtgever beter uitkomt." De hoofdauteur van het onderzoeksrapport was niet bereikbaar voor een toelichting.

Rechtszaak viskweker
De juriste van LNV vond aanpassing van het rapport gewenst, blijkt uit correspondentie waarover Trouw beschikt, omdat het ministerie verwikkeld was in een rechtszaak met een viskweker uit Limburg. Hij meent dat zijn viskwekerij failliet gegaan is door een subsidie van het ministerie aan een concurrerende kweker.

De rechter in Den Bosch stelde in 2013 het ministerie in het gelijk. Dat oordeel was mede gebaseerd op het aangepaste Wageningse rapport. Of de rechter daarmee een verkeerd beeld voorgespiegeld is? Dat is volgens de woordvoerder van de universiteit een vraag voor het ministerie. De indertijd betrokken ambtenaar wil echter desgevraagd geen uitleg geven. Hij werkt inmiddels niet meer bij het ministerie, maar sinds 2011 zelf ook voor de Wageningse universiteit.

Het bestuur van de Wageningen Universiteit beroemt zich op wat zij 'De Gouden Driehoek' noemt: de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Daarbij is evenwel het risico dat de belangen van de opdrachtgever en de onderzoeker verstrengeld raken.

Zo schreef Trouw eerder dat een ambtenaar van het ministerie van infrastructuur en milieu invloed kon uitoefenen op een Wagenings onderzoek naar de kosten van statiegeld op kunststof drankflessen. De integriteitscommissie van de universiteit oordeelde eind vorig jaar dat de onderzoekers geen schending van wetenschappelijke integriteit valt te verwijten. Wel hadden de onderzoekers op sommige punten zorgvuldiger moeten handelen.

De SP in de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Martijn van Dam (van economische zaken, waarin LNV is opgegaan) om opheldering gevraagd over het viskweekrapport.

Vandaag in De Verdieping : De vis werd met subsidie betaald

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden