Klimaatverandering

Rapport bevestigt: zeespiegel stijgt ook voor onze kust sneller

De Brouwersdam, onderdeel van de Deltawerken, tussen Goeree en Schouwen. Beeld ANP / Siebe Swart luchtfotografie
De Brouwersdam, onderdeel van de Deltawerken, tussen Goeree en Schouwen.Beeld ANP / Siebe Swart luchtfotografie

Een nieuwe rapportage van Deltares en het KNMI bevestigt dat de zeespiegel ook voor de Nederlandse kust steeds sneller stijgt.

ANP

De laatste drie decennia steeg het waterpeil gemiddeld met 2,9 millimeter per jaar, becijferen de twee instituten in een rapport. Doordat de analysetechniek is verbeterd, kunnen ze dit nu met meer zekerheid zeggen dan voorheen. Vooral de invloed van de wind op de zeespiegel kan nu nauwkeurig worden vastgesteld, meldt onderzoeksinstituut Deltares. “De conclusies over de zeespiegelstijging zijn daardoor robuuster.”

Tot zo’n dertig jaar geleden steeg de zeespiegel met 1,8 millimeter per jaar. Dat tempo is dus flink gestegen. “Deze versnelling sluit aan bij wat we weten over de wereldwijde ontwikkelingen in de zeespiegelstijging”, vervolgt Deltares.

Dat de zeespiegel stijgt, is een direct gevolg van klimaatverandering. Op aarde is het door de uitstoot van broeikasgassen, die warmte vasthouden, gemiddeld nu 1,2 graden warmer dan voor de industriële revolutie. Door de hogere temperaturen smelten meer gletsjers en bijvoorbeeld het landijs op Groenland en Antarctica, waardoor het waterpeil stijgt. Ook het opwarmen van de oceanen zelf doet de zeespiegel stijgen: warmer zeewater heeft een hoger volume dan kouder water. Voor dezelfde hoeveelheid water is dan simpelweg meer plek nodig.

Een kwart van het land

Op de langere termijn kan de zeespiegelstijging een bedreiging gaan vormen voor Nederlandse gebieden die onder zeespiegelniveau liggen. Dat is ruim een kwart van het land. Klimaatwetenschappers gaan er doorgaans van uit dat een zeespiegelstijging tot zo’n 2 meter het hoofd kan worden geboden door bijvoorbeeld dijken op te hogen en waterkeringen te verbeteren. Daarboven wordt dat steeds moeilijker, omdat bijvoorbeeld zout water steeds verder riviermondingen in gaat stromen en ook onder dijken door komt.

De metingen waar Deltares en het KNMI zich op baseren, worden gedaan in Delfzijl, Harlingen, Den Helder, IJmuiden, Hoek van Holland en Vlissingen.

Lees ook:
De wereld op ramkoers: nu actie, anders worden klimaatdoelen niet gehaald

Als de wereld nu niet in actie komt, zijn de klimaatdoelen bij een volgend rapport gemist. Dat stelt het IPCC, het klimaatbureau van de Verenigde Naties.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden