Financiële wereld

Ralph Hamers treedt terug als topman van Zwitserse bank UBS

Tijdens de persconferentie van UBS op woensdag doet vertrekkend bestuursvoorzitter van UBS Ralph Hamer (midden) het jasje goed van zijn opvolger Sergio Ermotti, die op 5 april het roer van de Zwitserse bank overneemt. Links president-commissaris Colm Kelleher.  Beeld Reuters
Tijdens de persconferentie van UBS op woensdag doet vertrekkend bestuursvoorzitter van UBS Ralph Hamer (midden) het jasje goed van zijn opvolger Sergio Ermotti, die op 5 april het roer van de Zwitserse bank overneemt. Links president-commissaris Colm Kelleher.Beeld Reuters

De Nederlander Ralph Hamers is vanaf 5 april niet langer bestuursvoorzitter van de Zwitserse bank UBS. Anderhalve week nadat UBS zijn kwakkelende branchegenoot Credit Suisse overnam, hebben de commissarissen van UBS besloten om niet door te gaan met Hamers als eerste man.

Koos Schwartz

Hamers, van 2013 tot 2020 bestuursvoorzitter van ING, heeft volgens een verklaring van UBS ingestemd met zijn vertrek. Zijn opvolger is de Zwitser Sergio Ermotti die UBS ook al van 2011 tot 2020 leidde. Ermotti volgt zijn eigen opvolger dus op. Hamers blijft nog een tijdje aan als adviseur van Ermotti.

In een summiere verklaring stelt UBS dat Hamers vertrekt om ‘zo de belangen te dienen van de nieuwe combinatie, de Zwitserse financiële sector en het land’. Het lijkt er sterk op dat de commissarissen van mening waren dat Hamers niet de man was om leiding te geven aan de samensmelting van UBS en Credit Suisse, een ingrijpende klus die hoogstwaarschijnlijk vele duizenden mensen hun baan zal kosten.

Niet al te enthousiast over de overname

In een verklaring prees Colm Kelleher, president-commissaris van UBS, Hamers voor zijn ‘buitengewone leiderschap’. Hamers zelf meldde het jammer te vinden dat hij weggaat maar dat ‘de omstandigheden zijn veranderd op een manier die niemand van ons had verwacht’. In een toelichting op het besluit bedankte Kelleher Hamers voor zijn bereidheid om op te stappen. Hamers had al laten doorschemeren dat hij zelf niet zo enthousiast was over de overname van Credit Suisse.

Die overname werd min of meer werd afgedwongen door de Zwitserse overheid. Credit Suisse was door een serie schandalen én een paar faliekant misgelopen investeringen in grote problemen gekomen. Veel klanten haalden hun geld van de bank. Onder druk van de Zwitserse overheid werd daarom besloten dat UBS zijn concurrent moest overnemen. Dat deed de bank uiteindelijk voor een bedrag van circa 3 miljard euro, ongeveer 40 procent van de beurswaarde die Credit Suisse op dat moment had. Met Credit Suisse erbij telt UBS ruim 120.000 personeelsleden.

Meningsverschillen in de top

Helemaal onverwacht komt het vertrek van Hamers niet. Een paar dagen geleden meldde de Neue Zürcher Zeitung al dat Hamers’ positie ter discussie stond. Wankelt de stoel van UBS-chef Ralph Hamers?, kopte het blad, dat gewag maakte van meningsverschillen in de top van de bank.

Vlnr: Colm Kelleher, president-commissaris van UBS, de vertrekkende bestuursvoorzitter Ralph Hamers en de nieuwe bestuursvoorzitter Sergio Ermotti, na de persconferentie van woensdag. Beeld AFP
Vlnr: Colm Kelleher, president-commissaris van UBS, de vertrekkende bestuursvoorzitter Ralph Hamers en de nieuwe bestuursvoorzitter Sergio Ermotti, na de persconferentie van woensdag.Beeld AFP

Ook zouden er spanningen zijn tussen Hamers en Kelleher, de Ier die vorig jaar werd benoemd als president-commissaris van UBS. In Nederland ligt de dagelijkse leiding van een bedrijf bij de bestuursvoorzitter, maar in Zwitserland heeft de president-commissaris ook uitvoerende taken en is hij deels verantwoordelijk voor de bedrijfsstrategie. Het zou volgens het zakenblad niet altijd boteren tussen Hamers en de Ier, al ontkende de laatste dat met klem.

Aanjager van digitalisering

Anderzijds zou er binnen UBS ook veel waardering zijn voor Hamers, die zeker voor Zwitserse begrippen zou gelden als vriendelijk, benaderbaar, modern en een voorstander van meer transparantie. Ook de nadruk die Hamers legde op verdere digitalisering van de bank zou in zijn voordeel pleiten. Bij ING was Hamers ook een aanjager van digitalisering. Zijn succes daarmee was een van de redenen waarom UBS in 2020 voor Hamers als topman koos.

Hamers was bij ING overigens niet onomstreden. Veel kritiek kreeg hij toen bleek dat ING veel te weinig had gedaan om het witwassen van geld te voorkomen. In 2018 trof ING daarom een schikking met het Openbaar Ministerie (OM) en kocht voor 775 miljoen euro vervolging af. Toen de commissarissen van ING Hamers vervolgens een flinke salarisverhoging wilden geven, leidde dat tot veel verontwaardiging. Eind 2020 besloot het gerechtshof van Den Haag dat justitie Hamers vanwege de kwestie moest vervolgen. Het OM doet nog altijd onderzoek naar de zaak.

Lees ook:
De bankencrisis is afgewend, het gevaar niet

Een bankencrisis dreigde, maar die lijkt er niet te komen. Hebben we iets geleerd van de vorige crisis, die grote gevolgen had voor de wereldeconomie?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden