Biomassa

Provincie geeft fiat aan biomassacentrale Diemen

Vorig jaar nog was er een kindermars tegen de biomassacentrale in Diemen. Beeld Maartje Geels
Vorig jaar nog was er een kindermars tegen de biomassacentrale in Diemen.Beeld Maartje Geels

Noord-Holland keurt de bouw van een grote houtstookcentrale goed. Actiegroepen komen juridisch in het geweer.

Frank Straver

Vattenfalls wens komt uit. Het energieconcern kreeg woensdag een natuurvergunning van de provincie Noord-Holland, voor de bouw van een mega-houtoven in Diemen. Die biomassa-energiecentrale moet warmte gaan leveren aan zo’n 60.000 gasloze huishoudens in Amsterdam en omgeving.

“Een tegenvaller”, reageert Fenna Swart van het actiecomité Schone lucht. Zijn spreekt namens bezorgde bewoners in de regio, die de houtverbrander weigeren te accepteren. Zij vrezen luchtvervuiling en onduurzame houtkap – volgens Vattenfall ten onrechte.

“Toch is dit geen gelopen race”, zegt Swart. De afgegeven natuurvergunning – én de omgevingsvergunning – wil Swarts actiegroep vernietigd krijgen, door de rechtbank in Haarlem. “We zijn bereid om tot aan de Raad van State te procederen.” Zoiets kan snel enkele jaren duren.

Verzet heeft kans van slagen

Ondertussen mag Vattenfall wel beginnen met de bouw van de centrale. Dat ging bij de kolencentrales net zo. Terwijl die al lang energie produceerden, bleven milieuorganisaties de vergunningen aanvechten, overigens zonder succes. In Diemen heeft verzet tegen de vergunning wél kans van slagen, claimt Swart. Zij suggereert dat er sprake is van aanvechtbare fouten in de besluitvorming. Noord-Holland stelt dat alles keurig geregeld is.

Milieuorganisatie MOB ondersteunt de strijd tegen de centrale in Diemen. MOB is de groep die het landelijk stikstofbeleid bij de Raad van State in mei 2019 vernietigd kreeg, omdat kwetsbare natuur lijdt onder te hoge stikstofuitstoot. MOB-voorzitter Johan Vollenbroek sprak van een ‘sjoemelvergunning’ in Diemen. De houtoven zou meer stikstof gaan uitstoten dan twee aardgascentrales die hij moet vervangen. Maar dankzij een oude, ruime vergunning zou dit er procedureel doorheen glippen.

Noord-Holland erkent dat er sprake wás van zo'n ‘omissie'. Inmiddels is de natuurvergunning voor de houtoven geactualiseerd, zodat alle stikstofeisen maatwerk zijn. Bovendien wijst de provincie op een convenant waarin Vattenfall belooft om tot uiterlijk 2045 duurzame houtstukjes te gaan stoken, zonder milieu- en klimaatschade.

Biomassa onder de loep

Die belofte strookt niet met een klimaatstudie van adviesbureau DNV-GL, dat voor het Rijk becijferde dat houtstook meer broeikasgas uitstoot dan gas, zelfs dan kolen. Daarbij gaat het dus niet over stikstof, maar om CO2. Volgens de NVDE, de lobbykoepel van groene bedrijven, is houtstook wél schoner dan aardgas. Het rijk zette het Planbureau voor de Leefomgeving al aan het werk om biomassa nog eens onder de loep te nemen. Die resultaten zitten eraan te komen.

Vanwege alle verzet en discussie zag Vattenfall al af van andere houtovens in Nederland, zei directeur Magnus Hall in een interview met Trouw. In Diemen wil het bedrijf wel gewoon doorgaan. Houtstook telt volledig mee als schone, duurzame energie. Grote energiebedrijven willen kolencentrales gaan gaan vullen met houtsnippers. De CO2-uitstoot daarvan telt niet mee, omdat groeiende bomen de uitstoot, zij het uitgesmeerd over jaren of decennia, weer uit de lucht zuigen. Uitstelgedrag, aldus het actiecomité Schone lucht. Op 18 april voert de groep landelijk protest tegen biomassa. Volledig digitaal, vanwege de coronacrisis.

Lees ook:

‘Bomen mogen nooit het vuur op’, vinden de kinderen die protesteren tegen een houtcentrale in Diemen

Tegenstanders van een houtcentrale in Diemen voelden zich gesterkt door het stikstofarrest van de Raad van State. In de zomer van 2019 lieten kinderen daarom nog eens flink van zich horen.

Vattenfall wacht met nieuwe biomassacentrales

Vattenfall werd overvallen door ophef over de houtcentrale in Diemen, zei de Zweedse directeur Magnus Hall in een interview met Trouw. Voorlopig ziet hij af van meer biomassacentrales.

Verzet groeit tegen houtverbranding in biomassacentrales

Biomassa stoken is in opkomst, actiegroepen verzetten zich. Een juridische strijd met Vattenfall is al zeker.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden