Er werden vorig jaar minder pakketjes bezorgd dan verwacht. Beeld ANP / Peter Hilz
Er werden vorig jaar minder pakketjes bezorgd dan verwacht.Beeld ANP / Peter Hilz

Reorganisatie

PostNL schrapt enkele honderden banen om kosten te besparen

PostNL wil dit jaar tweehonderd tot driehonderd voltijdsbanen schrappen. Ook neemt het bedrijf andere maatregelen om kosten te besparen. Bij PostNL werken zo’n 37.000 mensen.

Redactie Duurzaamheid & Economie

Het viel wat tegen vorig jaar met de pakketbezorging. Ook PostNL heeft net als veel andere bedrijven gedacht dat het online kopen nooit meer zou stoppen na de coronapandemie. Maar de consument is toch een beetje op de rem gaan staan, en liep wat vaker de winkelstraat in. Gevolg: minder pakketjes dan verwacht.

“2022 werd een jaar waarin we moesten navigeren in snel veranderende en turbulente omstandigheden. De wereldwijde macro-economische en geopolitieke omstandigheden waren extreem lastig, met extreem hoge inflatie en een consumentenvertrouwen dat een absoluut dieptepunt bereikte. Dat werkte door in onze resultaten”, verklaart topvrouw Herna Verhagen.

Het bedrijf ziet zich genoodzaakt om tweehonderd tot driehonderd werknemers de deur te wijzen. Want volgens de topvrouw houden de ‘uitdagende omstandigheden’ dit jaar aan. “Het is daarom cruciaal dat we blijven investeren in het versterken van ons fundament en het verstevigen van onze positie in een dynamische en zeer competitieve markt.”

Natuurlijk verloop

Gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten. Verhagen: “We hopen de banen zoveel mogelijk via natuurlijk verloop te kunnen verminderen. De komende tijd gaan we kijken welke functies er precies verdwijnen.” Tegen het einde van dit jaar moet de reorganisatie afgerond zijn.” Het gaat niet om uitvoerende banen als pakketbezorgers of sorteerders, benadrukt de CEO. De banen verdwijnen op het hoofdkantoor en bij ondersteunende functies binnen de pakkettentak.

In totaal zet PostNL 20 miljoen euro opzij in 2023 voor de reorganisatie. De bezuinigingen treffen vooral de afdeling Pakketten. In 2024 moet nog eens 25 miljoen euro bespaard worden en vanaf 2025 jaarlijks 30 miljoen euro. Ondanks deze ingreep denkt het postbedrijf dat online winkelen op termijn weer gaat groeien, als de economie weer aantrekt.

Vakbonden FNV en CNV zijn niet te spreken over de aangekondigde reorganisatie bij PostNL. CNV laat weten ‘geschrokken’ te zijn door het hoge aantal werkplekken dat verdwijnt en de FNV vreest een nog hogere werkdruk en meer onrust binnen het bedrijf. FNV wijst erop dat PostNL ook nog winst zou maken als de banen niet werden geschrapt. “Hiermee kiest het bedrijf voor de aandeelhouders”, zegt een woordvoerder.

Het bedrijf zag de omzet in het vierde kwartaal dalen tot 883 miljoen euro, van 936 miljoen euro een jaar geleden. De winst zakte van 61 miljoen euro tot 27 miljoen euro. Over het hele jaar kwam de omzet uit op 3,1 miljard euro, tegen 3,5 miljard euro in 2021. De winst bedroeg 26 miljoen euro, tegen 228 miljoen euro in het vorige boekjaar.

Lees ook:

De winkelstraat is terug van weggeweest: ‘De binnensteden herstellen snel’

Het moest wel beter gaan met de winkels in het coronaluwe 2022. Dat de consument niet alles online koopt, is een opsteker voor winkels van steen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden