Opinie

Plof, een mooie kans in rook opgegaan

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

VVD landbouwwoordvoerster Helma Lodders drijft weer ouderwets een wig tussen landbouw en dierenwelzijn(sorganisaties). Als je opkomt voor een respectvollere omgang met dieren, heb je in haar ogen 'het zwart maken van de sector tot hoofddoel gemaakt'. Deze achterhaalde Haagse visie brengt de landbouw slechts schade toe. Landbouw- en dierenorganisaties staan namelijk steeds vaker voor eenzelfde belang. En daar komen - met vallen en opstaan - spannende innovatieve coalities en successen uit voort.

Sjoerd van de Wouw en campagneleider Wakker Dier

De voorzitter van landbouworganisatie ZLTO bracht het in een interview over dierenwelzijn het meest stellig onder woorden: 'Wakker Dier is onze beste partner in dit dossier', citeerde het Agrarisch Dagblad in 2010 in koeienletters. Reden voor deze lofuiting is dat Wakker Dier met haar campagnes de supermarkten aanzet om afspraken te maken met boeren over een beter dierenwelzijn.

De boeren kunnen in zulke onderhandelingen de extra kosten die ze maken voor een beter dierenleven, aan de supermarkten in rekening brengen. Zo vormden de supermarkten, na een campagne van Wakker Dier, een fonds om een einde te maken aan de onverdoofde castratie van biggen. Boeren betaalden daaruit hun kosten. Op die manier halen de machtige supermarkten niet telkens de varkens én boeren gelijktijdig het vel over de oren.

Maar nieuwe coalities vormen zich met vallen en opstaan. Zo zetten wij in de plofkipcampagne de grootste verkopers Albert Heijn en Jumbo onder druk om met boeren en dierenbeschermers tot diervriendelijkere afspraken te komen. Daar ging het mis. Supermarkten en boerenorganisaties broedden achter de schermen de plofkip van 2020 uit. NGO's werden hierbij - alsof we nog in de vorige eeuw leven - buiten de deur gehouden.

Het resultaat: een kip die niet in 42 maar in 45 dagen tot slachtgewicht ploft en een schamele smartphone aan extra leefruimte krijgt. Dit plan werd na afloop aan de Dierenbescherming voorgelegd om te slikken of te stikken. De Dierenbescherming ging niet akkoord met zo'n mager resultaat. En zo zijn we terug bij af en blijft de plofkip voorlopig voer voor discussie.

En bij langdurige maatschappelijke discussie komt de politiek in actie. Waar staatssecretaris Dijksma over de nieuwe plofkip de wens uitspreekt dat er 'verdergaande stappen worden gezet voor met name dierenwelzijn', zeggen de Helma Loddersen van deze wereld dat dierenbeschermers 'terug in hun hok' moeten.

Uiteindelijk komt er uit Haagse discussies, waar voor spoeddebatten wachtlijsten bestaan, vaak adhoc en onlogisch beleid. Daar worden zowel de boeren als de dieren niet beter van. Plof, een mooie kans in rook opgegaan. Dat verdient een nieuwe poging.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden