Planbureau Leefomgeving: 'Groenste regeerakkoord ooit' schiet nog tekort

Pieter Boot en Robert Koelemeijer van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteren een analyse van het regeerakkoord van het kabinet Rutte-III inzake klimaat en energie.  Beeld ANP
Pieter Boot en Robert Koelemeijer van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteren een analyse van het regeerakkoord van het kabinet Rutte-III inzake klimaat en energie.Beeld ANP

De groene plannen van het nieuwe kabinet schieten nog tekort om op koers te blijven voor uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs. Rutte III wil dat de CO2-uitstoot in 2030 49 procent minder is dan in 1990. De maatregelen uit het regeerakkoord zorgen voor de helft van deze reductie.

Bart Zuidervaart

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) komt tot deze conclusie na analyse van de plannen van het kabinet. Dat betekent dat een nationaal klimaat- en energieakkoord, dat wordt aangekondigd in het regeerakkoord, van groot belang is. Het kabinet zal snel met het bedrijfsleven, vakbonden en milieuorganisaties om tafel moeten om aanvullende maatregelen te kunnen treffen.

Bij de presentatie van het regeerakkoord, drie weken geleden, repten partijleiders Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) over 'het groenste akkoord ooit'. Met 49 procent reductie in 2030 zou Nederland op koers liggen om te voldoen aan de afspraken uit het klimaatverdrag van Parijs. Daar is eind 2015 afgesproken dat de opwarming van de aarde in ieder geval onder de 2 graden Celsius moet blijven. Dat betekent 95 procent broeikasreductie in 2050. Het PBL stelt vast dat het Nederlandse tussendoel voor 2030 'past bij de ambitie uit het Parijs-akkoord'.

Tijdens een Kamerdebat, eerder deze maand, zette GroenLinks-leider Jesse Klaver vraagtekens bij de effecten van de milieuplannen van het kabinet. Daarop besloot een Kamermeerderheid dat het Planbureau voor de Leefomgeving het regeerakkoord moest doorrekenen.

Geen compleet en concreet uitgewerkt pakket

Het PBL merkt op dat 'een regeerakkoord per definitie geen compleet en concreet uitgewerkt pakket biedt van beleidsmaatregelen'. Ter vergelijking: in het akkoord tussen VVD en PvdA uit 2012 stond niet veel meer dan dat het aandeel duurzame energie in 2020 16 procent moest bedragen en dat een nationaal energieakkoord noodzakelijk was.

Het nieuwe coalitieakkoord tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is veel concreter dan het vorige. Er staat bijvoorbeeld in dat alle kolencentrales in 2030 dicht moeten en dat het kabinet een kilometerheffing voor vrachtverkeer wil invoeren. Maar het planbureau liep bij de doorrekening ook tegen barrières op. Sommige plannen worden in het regeerakkoord niet uitgewerkt, waardoor onduidelijk blijft wat de milieuwinst is. Zo valt te lezen dat de coalitie CO2 wil besparen door het gebruik van 'zuiniger banden' en 'biobrandstoffen'. Beide voornemens worden aangestipt in het regeerakkoord, maar uitleg ontbreekt.

Woensdag en donderdag debatteert de Kamer met het kabinet over het regeerakkoord, dus ook over de milieuplannen. Volgens Klaver krijgt Rutte III ‘een pijnlijke onvoldoende voor het klimaatbeleid. Zo groen blijkt het regeerakkoord niet te zijn'. Campagneleider Joris Wijnhoven van Greenpeace zegt: "Minister Eric Wiebes (klimaat) moet met grote spoed aan het werk om samen met de collega’s die over vervoer, landbouw en de gebouwde omgeving gaan de gaten te dichten.”

De milieuorganisatie noemt het een 'hard contrast' met het nieuws van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties, dat de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer van de aarde met een recordsnelheid stijgt. In 2016 werd het hoogste niveau sinds 800.000 jaar bereikt.

Lees ook: Nu de groene strik van het akkoord is, kom je plooien tegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden