Philips

Philips-medewerkers gaan een onzekere periode tegemoet

De productie bij Philips Healthcare. In de fabriek in Best werken zon 3000 medewerkers aan de innovatie en productie van apparatuur voor de gezondheidszorg.  Beeld ANP
De productie bij Philips Healthcare. In de fabriek in Best werken zon 3000 medewerkers aan de innovatie en productie van apparatuur voor de gezondheidszorg.Beeld ANP

Philips-medewerkers zitten misschien nog wel twee jaar in onzekerheid over hun baan, zegt Andre Zwartkruis, kaderlid van vakbond De Unie.

Daan Marselis

Voor de medewerkers wordt langzaam duidelijk hoe het nieuwe Philips eruit gaat zien. En nog belangrijker: wat de reorganisatie die eind vorige maand werd aangekondigd, gaat betekenen voor hun eigen werk.

Ondanks de 1100 ontslagen die in Nederland gaan vallen, is er niet alleen slecht nieuws te melden, zegt Andre Zwartkruis, die al ruim 27 jaar voor het technologiebedrijf werkt. Als kaderlid van vakbond De Unie schuift hij aan bij de gesprekken tussen vakbonden en de bedrijfsleiding van Philips Nederland.

Allereerst is er het centraal sociaal plan dat is gebruikt bij de ontslagronde van oktober vorig jaar, toen achthonderd mensen in Nederland te horen kregen dat er voor hen geen werk meer was. Dat plan wordt nu verlengd, heeft Philips toegezegd.

Het voorziet in een ‘beter dan gemiddelde’ vergoeding, zeggen betrokkenen. Zeker voor de medewerkers die al lange tijd bij Philips in dienst zijn. Zwartkruis maakt zich dan ook vooral zorgen om de vijftigplussers die kortgeleden bij de medische apparatenmaker kwamen werken. “Zij komen er in het sociaal plan het slechtste vanaf omdat ze nog niet zoveel rechten hebben opgebouwd, en daarnaast hebben ze lagere baankansen dan jongeren.”

Ontslagen vallen in 2023 en 2024

Philips heeft al kenbaar gemaakt dat de reorganisatie niet binnen een jaar afgerond zal zijn. Dit jaar gaan er mensen uit, maar ook volgend jaar volgen nog ontslagen. Zwartkruis vindt dat het bedrijf moet voorkomen dat mensen al die tijd in onzekerheid zitten. “Zeg tegen mensen die dit jaar mogen blijven, dat ze ook volgend jaar mogen blijven.”

Een ander aandachtspunt van Zwartkruis betreft de toekomst van Philips zelf. Want hoe innovatief is het bedrijf straks nog, nu er vooral gesneden wordt in de afdelingen voor onderzoek en ontwikkeling en ook het onderzoeksbudget wordt verlaagd? Hoe blijft Philips een aantrekkelijke werkgever als de ene reorganisatie op de andere volgt, terwijl bij ASML de ‘bomen tot in de hemel schieten’ en ieder jaar veel nieuwe mensen worden aangenomen? Als ervaren ontwerper van medische apparaten leidt Zwartkruis zelf regelmatig collega’s uit India en China op. Wat betekent dat voor de innovatiekracht van Philips in Nederland?

Vooralsnog krijgen Zwartkruis en de vakbonden geen duidelijke antwoorden op die vragen, zegt hij.

Voor nog eens drieduizend mensen verandert het werk

Wel is duidelijk dat de reorganisatie ook het startpunt wordt van een stoelendans. Het hele concern gaat op de schop, waardoor het werk van nog eens drieduizend mensen gaat veranderen. Zij krijgen bijvoorbeeld een nieuwe baas, een andere functie, of gaan voor een ander bedrijfsonderdeel werken. Zwartkruis spreekt van een ‘slingerbeweging’. Waar topman Frans van Houten het bedrijf centraliseerde, gaat opvolger Roy Jakobs nu meer decentraliseren.

Ingrijpen vindt hij op zich een goed idee. In het gecentraliseerde Philips van vandaag is alles overal hetzelfde, van werkprocessen tot softwaresystemen, ongeacht of een afdeling babymelkflesjes maakt of MRI-scanners. De nadelen daarvan merkt Zwartkruis dagelijks. Hij noemt het softwaresysteem waarmee hij medische apparaten ontwerpt. “Dat heeft nu zoveel mogelijkheden dat ik soms een half uur moet zoeken naar functies, die ik vroeger in gespecialiseerde software in enkele seconden kon uitvoeren.”

Reorganisatie biedt hoop dat werkprocessen simpeler worden

In het Philips van Frans van Houten praatten heel veel partijen mee, waardoor het soms eindeloos duurde voor je iets gedaan kreeg. In het nieuwe Philips van Roy Jakobs moeten de bedrijfsonderdelen weer zelfstandiger worden. Werkprocessen, softwaresystemen en administratie moeten alleen hetzelfde zijn als dat voor de gebruikers ervan zinvol is. “Ik hoop dat het daardoor allemaal wat simpeler wordt”, zegt Zwartkruis.

Philips heeft haast met de reorganisatie. Het bedrijf hoopt dat de Ondernemingsraden van het bedrijf nog voor april de plannen goedkeuren. Daarna kunnen de medewerkers die het betreft worden ontslagen.

Lees ook:

Politieke druk is voelbaar, maar ASML groeit gestaag door

De VS willen dat ASML stopt met de levering van chipmachines aan China. Wat vindt topman Peter Wennink daarvan?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden