Steppearend in een roofvogelshow  in het Ecodrome in Zwolle.

Vogelvrij

Petitie wil einde aan handel in roofvogels: ‘het zijn geen huisdieren’

Steppearend in een roofvogelshow in het Ecodrome in Zwolle.Beeld ANP

Zijn roofvogels en uilen geschikt als volksvermaak? Als het aan vogelliefhebber Anjo Schouten ligt niet: ze verdienen een vrij en onafhankelijk leven. Daarom is ze een online petitie gestart.

Merel Knoth

De teller van de petitie ‘Vogels Vrij’ staat nu op 1500 handtekeningen. Echt storm loopt het nog niet; Anjo Schouten zette haar petitie vlak voor de Kerst online. Uiteindelijk wil de vrijwilligster van de Vogelbescherming liefst 40.000 handtekeningen inzamelen, om daarmee een officieel burgerinitiatief van de grond te tillen. Dan kan zij in de Tweede Kamer de politiek duidelijk maken dat er een wettelijk verbod op het houden van roofvogels en uilen als huisdier moet komen, dat de handel in roofvogels stopt en dat er ook een einde komt aan roofvogelshows.

Schouten: “Mensen zijn zich nu amper bewust van het leed dat deze dieren wordt aangedaan. Op shows zien ze vogels kunstjes doen, zonder dat ze zich realiseren dat dat niet normaal is. Roofvogels en uilen wordt gewoon een loer gedraaid, met een stukje vlees als beloning. In een kooitje worden ze van locatie naar locatie gesleept om daar overdag te vliegen, terwijl uilen nachtdieren zijn. Ze zijn geen mensenliefhebber en moeten de toeschouwers verkroppen.”

Geen registratieplicht

Hoeveel dieren zo’n leven leiden, is onduidelijk. Er bestaat geen registratieplicht en het is legaal roofvogels te verhandelen, bijvoorbeeld via Marktplaats, mits deze dieren zijn gekweekt in gevangenschap. “Maar niemand kan zien of het dier gekweekt is of dat er een nest in de natuur is leeggehaald”, wijst Schouten op een hiaat in de regels.

Marc Scheurkogel, woordvoerder van Vogelbescherming Nederland, wijst op een ander probleem. Hij vreest het uitbreken van gekweekte vogels, die dan vervolgens met wilde exemplaren voor nazaten zorgen. “Dat is faunavervalsing.” Een vogel uit zo’n kruising, heeft vaak moeite om zich staande te houden in de natuur, zegt Scheurkogel. De Vogelbescherming ondersteunt de petitie van Schouten, omdat ook deze organisatie tegen gevangenschap van vogels is. “Maar de petitie is Schoutens dierenwelzijnsinitiatief, wij doen daar weinig onderzoek naar.”

Ook de Werkgroep Roofvogels Nederland ziet wel wat in het voorstel van Schouten. “We komen schrijnende situaties tegen; een sneeuwuil in een piepklein kooitje op een kinderkamer bijvoorbeeld”, zegt Hanneke Sevink van de werkgroep. “Een roofvogel is een statussymbool geworden. Mensen kopen zo’n dier in een impuls, maar staan niet stil bij de gevolgen daarvan.” Dieren worden dan, als het misgaat, gewoon in de natuur ‘teruggezet’, met alle gevolgen van dien.

Terror-oehoe

Zoals de Twellose ‘terror-oehoe’ die in 2016 hardlopers aanviel. Schouten: “De oehoe is geen knuffeldier, maar door gevangenschap wordt hij afhankelijk van mensen. Toen de ‘terror-oehoe’ eenmaal los was, bleef hij mensen opzoeken. Voor je het weet heb je dan een klauw in je gezicht.”

Maar als haar plannen dóórgaan, komen er toch ook allerlei ‘huisdiervogels’ vrij? Volgens Schouten loopt het zo’n vaart niet. Het gaat haar vooral om het principe. “Laten we zeggen dat een slechtvalk in het broedseizoen vier eieren legt. Een kwart van de kuikens overleeft de winter niet. Daarnaast bestaat er een kans dat ze worden aangereden of door een ziekte komen te overlijden.” Ze benadrukt de voordelen: “Als de vogels achter de muizen aangaan, is muizengif niet meer nodig. De duivenoverlast kan hiermee verholpen worden, slechtvalken zijn dol op stadsduiven.”

Lees meer:

Illegale jacht maakt van roofvogels prooien

Vooral de buizerd is in Nederland vaak het slachtoffer van illegale jagers. Maar ook andere beschermde vogels worden bejaagd, om uiteenlopende redenen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden