Weblog

Perovskiet haalt voor weinig geld veel stroom uit zonlicht

Dunnefilm-zonnecellen worden al toegepast, maar met perovskiet kunnen ze nog dunner, goedkoper én efficiënter worden. Beeld Zonvoorjou
Dunnefilm-zonnecellen worden al toegepast, maar met perovskiet kunnen ze nog dunner, goedkoper én efficiënter worden.Beeld Zonvoorjou

De race naar goedkope maar heel goede zonnecellen van perovskiet kreeg deze week twee nieuwe koplopers. Uit Californië en Hasselt worden vrijwel gelijktijdig recordopbrengsten gemeld.

Vincent Dekker

Perovskiet is sinds een paar jaar de grote belofte als het om goedkope maar krachtige zonnecellen gaat. Het materiaal is makkelijk aan te brengen op rollen plastic en de efficiëntie schiet elk jaar verder omhoog.

Verfspuit
Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Berkeley hebben nu een variant ontwikkeld die gemiddeld ruim 18 procent van het zonlicht omzet in energie, maar ook vrij makkelijk al 21,7 procent haalt en uitschieters kent van zelfs 26 procent. Dat bereiken ze door twee soorten perovskiet op elkaar te leggen. Elke laag zet een ander deel van het licht om in energie.

Tot nu toe leek dat geen goed idee omdat verschillende typen perovskiet elkaar aantasten. Door er een heel dun scheidingslaagje tussen te leggen is dit probleem verholpen. Samen met waterdichte afdeklagen boven en onder kan het geheel bijna net zo makkelijk als verf op rollen plastic worden gespoten, aldus onderzoeker Alex Zettl. Dat en de lage prijs van de materialen moet ervoor zorgen dat dunnefilm-zonnecellen van perovskiet binnenkort de goedkoopste zonne-energie gaan leveren.

Ook in Hasselt
De universiteit in Berkely maakte het nieuws dinsdag 7 november bekend. Toeval of niet: diezelfde dag maakte in België de Universiteit van Hasselt ook bekend met twee lagen perovskiet op meer dan 20 procent rendement te zijn gekomen. Daar werkten ook collega-onderzoekers van de universiteiten van Oxford, Stanford en Washington aan mee en indirect zit aan deze cellen via Solliance ook nog een Nederlands tintje.

De onderzoekers in Hasselt hebben net als hun collega's in Berkeley het idee dat er nog een flink hoger rendement gehaald moet kunnen worden. De wedloop naar het beste perovskiet is immers nog maar net begonnen.

Wilt u meer zonnig nieuws van nabij en verweg? Volg me dan ook op Twitter: VincentDekker4

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden