Pensioenfonds

Pensioenfonds ABP belegt niet meer in Shell, BP en Total

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion protesteren op 17 september 2021 voor het ABP-kantoor in Amsterdam Beeld Joris van Gennip
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion protesteren op 17 september 2021 voor het ABP-kantoor in AmsterdamBeeld Joris van Gennip

Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft een groot deel van zijn beleggingen in de producenten van fossiele energie verkocht. ‘We beleggen daarmee niet langer in grote bedrijven als Shell, BP en Total Energies’.

ANP

In totaal zegt ABP voor ongeveer 9 miljard euro aan beleggingen in de sector verkocht te hebben. “Wat nog overblijft zijn onze aandelen in opkomende markten (circa 1 miljard euro). Die verkopen we naar verwachting dit jaar, nadat ook deze aandelen zijn losgemaakt uit de beleggingspools.”

Daarna volgt nog de afbouw van de 5,6 miljard euro in zogenoemde illiquide beleggingen. Voorbeelden hiervan zijn energiecentrales. “Deze beleggingen zijn niet snel te verkopen omdat we hierbij gebonden zijn aan contracten”, stelt het fonds. Die kunnen soms nog tot 10 jaar lopen.

‘Wij investeren meer en meer in duurzame energie’

Volgens een woordvoerster van ABP zijn de beleggingen verkocht omdat in een aantal klimaatrapporten staat dat de energietransitie versneld moet worden en dat er ook geen olie meer opgepompt mag worden om klimaatdoelstellingen te halen.

“En onze deelnemers gaven ook in steeds grotere getalen aan dat ze wilden dat we niet meer in fossiel beleggen. Wij investeren meer en meer in duurzame energie”, aldus de woordvoerster. Volgens haar gaan de verkopen van de fossiele bedrijven, die doorgaans een stabiel dividend opleveren, niet ten koste van het beleggingsrendement van ABP.

ABP is het pensioenfonds voor mensen die werken of werkten bij de overheid en in het onderwijs. Het verzorgt de pensioenen van ongeveer 3 miljoen mensen en is daarmee het grootste pensioenfonds van Nederland.

Lees ook:

De onvermoeibare burgers van ABP Fossielvrij zijn de winnaars van de Duurzame 100 van Trouw

Leraren, ambtenaren en agenten oefenen samen druk uit op pensioenfonds ABP. Ze eisen dat hun afgedragen pensioengeld niet meer in vervuilende industrieën wordt belegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden