Papegaaiduikers spoelen aan op de Nederlandse stranden

Een dode papegaaiduiker, op tafel bij het NIOZ. Deze vogel is vorig jaar geboren. ©KEES CAMPHUIJSEN Beeld
Een dode papegaaiduiker, op tafel bij het NIOZ. Deze vogel is vorig jaar geboren. ©KEES CAMPHUIJSEN

Langs de Nederlandse kust, van de Waddeneilanden tot Westkapelle, zijn de afgelopen tijd zo'n tweehonderdvijftig dode papegaaiduikers aangespoeld. De opvallende vogel, met zwart-wit verenkleed en een grote felgekleurde snavel, komt vooral voor in het Noord-Atlantisch gebied.

Van onze redactie groen

Kees Camphuijsen, ornitholoog bij het Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ): "Begin december zijn er zware stormen geweest bij IJsland en de Faeröer Eilanden. De Noordzee zit nu stampvol met zeevogels die we normaal gesproken nooit zien in Nederland. De aangespoelde vogels konden geen weerstand tegen de storm bieden en zijn vanuit de oceaan hier naar toe komen drijven." De papegaaiduikers verdwijnen normaal gesproken uit beeld als het winter wordt. Camphuijsen: "Het lijkt dan wel alsof ze verdampen. Vermoedelijk overwinteren ze, net als andere zeevogels, op de oceaan."

De aangespoelde papegaaiduikers zijn vrijwel allemaal jonger dan een jaar. Camphuijsen heeft er een aantal meegenomen om open te snijden. Hij constateert staartslijtage en ziet dat ze zwaar zijn verhongerd. "Normaal hebben ze een vetlaagje van een centimeter maar nu zit er geen grammetje vet aan."

Er zijn nog maar weinig vogels intact als ze worden gevonden. Dat komt doordat ze aangegeten zijn door andere zeevogels, die het ook zwaar hebben. Opmerkelijk is dat ze allemaal merkwaardige zweertjes aan de poten hebben. Camphuijsen: "Die hebben waarschijnlijk niets met het overlijden van de vogels te maken. We gaan nu onderzoeken waardoor ze wel veroorzaakt zijn. Misschien is er een parasiet aanwezig op hun broedplaatsen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden