Overlast door eikenprocessierups gehalveerd

Een nest van de eikenprocessierups. De eerste eikenprocessierupsen krijgen rond deze tijd brandharen en die kunnen bij mensen die ermee in contact komen voor ernstige klachten zorgen.  Beeld ANP
Een nest van de eikenprocessierups. De eerste eikenprocessierupsen krijgen rond deze tijd brandharen en die kunnen bij mensen die ermee in contact komen voor ernstige klachten zorgen.Beeld ANP

Er zijn dit jaar veel minder eikenprocessierupsen. De overlast is met de helft verminderd. Toch is de plaag verre van voorbij.

Remco van Veluwen

In veel gemeenten is de eikenprocessierups sterk teruggedrongen, maar er zijn ook regio’s waar de overlast nog steeds heel groot is. Bij 17 procent van de ruim 109.000 onderzochte eiken werden de rupsen aangetroffen, ongeveer de helft van vorig jaar. De gemeenten die vanuit Overijssel, Zeeland, Flevoland en Friesland een inventarisatie instuurden hebben rupsen op gemiddeld meer dan de helft van de eiken.

“We kunnen spreken van een afname ten opzichte van voorgaande jaren en van het piekjaar 2019, met de kanttekening dat het niet overal zo is”, zegt bioloog Arnold van Vliet van Kenniscentrum Eikenprocessierups en de Wageningen Universiteit. “In sommige gemeenten is de plaagdruk echt substantieel. Het is dus heel gespreid, het is zeker niet zo dat er amper nog processierupsen zijn.”

Bijzonder voorjaar

Volgens Van Vliet zijn er twee oorzaken voor de vermindering van de overlast, na de eerdere daling in 2020. “Er is vorig jaar veel ingezet op bestrijding en preventie, nesten zijn weggezogen en er is preventief gespoten in bomen. En qua weersomstandigheden was dit een bijzonder voorjaar. In april en mei was het heel koud, waardoor er een hele trage ontwikkeling van de rupsen was en ze extra lang kwetsbaar waren voor vogels”, legt Van Vliet uit.

Waarom is er op sommige plekken dan overlast? “Als er geen of weinig bestrijding was en nesten zijn blijven hangen, konden vlinders toch uitvliegen en eitjes afzetten”, zegt Van Vliet. “Als je er niet bovenop zit, kan de populatie zich dus ook weer snel uitbreiden. Dat laat zien dat het belangrijk is om de vinger aan de pols te houden. Niet alleen in je eigen gemeente, maar ook in de omgeving om je heen. Als jij de problematiek beheersbaar houdt, maar in de buurgemeente doen ze dat niet, kan de populatie zich daar weer opbouwen ”, vertelt Van Vliet.

Oppassen geblazen dus op plaatsen waar veel eiken besmet zijn met de beestjes. “De rupsen ontwikkelen zich in golven. De ene larve is sneller dan de andere, er zijn ook rupsen die nu pas een nest maken. En het wordt eindelijk weer mooier weer, we gaan er op uit. Je moet dus wel gewoon alert zijn. Als je in het gras gaat zitten of je zet je tent op onder een eikenboom, kan het verstandig zijn om te kijken of er processierupsen zitten. Zeker met warm weer en harde wind worden rupsen onrustig en kunnen brandharen makkelijk rondwaaien”, waarschuwt Van Vliet.

Lees ook:

Eikenprocessierups zorgt dit jaar voor minder overlast

Het lijkt dit jaar mee te vallen met de overlast door de eikenprocessierups. Een grote overlastpiek zoals vorig jaar, blijft tot nu toe uit.

Natuurlijke bestrijding werkt goed tegen eikenprocessierups

Vogels en insecten zijn succesvolle bestrijders van de eikenprocessierups.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden