Biomassa

Opnieuw beroep ingediend tegen vergunning biomassacentrale Diemen

Het logo van Vattenfall. Beeld EPA
Het logo van Vattenfall.Beeld EPA
Anp en redactie

Twee actiegroepen hebben zoals verwacht opnieuw beroep ingediend tegen een vergunning voor de nieuw te bouwen mega-houtoven van energiebedrijf Vattenfall in Diemen. Dit keer gaat het om de natuurvergunning die onlangs is verleend door de provincie Noord-Holland.

Hierbij is volgens Mobilisation for the Environment (MOB) en het actiecomité Schone Lucht door Vattenfall fors met cijfers gegoocheld om de vergunning te krijgen. Vattenfall ontkent dat.

De nieuwe centrale vervangt deels de twee huidige aardgasgestookte centrales en een hulpwarmtecentrale op dezelfde locatie en moet warme leveren aan zestigduizend gasloze huishoudens in Amsterdam en omgeving. Volgens MOB en Schone Lucht gaat het om de grootste biomassacentrale van Nederland. "De centrale gaat gestookt worden op hout uit de Baltische landen, de VS en Canada, als het aan Vattenfall ligt, in plaats van het schonere en goedkopere aardgas waarop de bestaande centrale van Vattenfall nu draait", aldus de twee partijen.

De organisaties stellen dat is geprobeerd het te laten lijken dat er minder stikstof op het Naardermeer zal neerslaan, door net te doen of in het verleden twee gasketels samen met de vijf hulpketels 100 procent van de tijd in bedrijf zijn geweest. "Dit is grote onzin", aldus de twee organisaties.

Volgens MOB en Schone Lucht zijn de gevolgen van deze biomassacentrale behalve een toename van stikstofdepositie in natuurgebieden onder meer kaalkap, vernietiging van biodiversiteit, transport met zwaar vervuilende vrachtschepen en toename van de luchtvervuiling in Diemen met onder meer zwaveldioxides, zoutzuur, cadmium en kwik. De twee organisaties stelden eind vorig jaar al een beroep in tegen de verleende omgevingsvergunning.

Vattenfall ontkent in een reactie dat sprake is van een rekentruc. Met de plannen voor de biomassacentrale in Diemen zegt Vattenfall nogmaals te hebben gekeken naar de stikstofuitstoot en de waarden nog verder naar beneden te hebben kunnen bijstellen. En daarvan is minder dan 10 procent nodig voor de biomassacentrale en meer dan 90 procent voor de gaseenheden. "De vergunde emissies voor de gaseenheden hebben wij in de nieuwe vergunning kunnen verlagen ten opzichte van de oude situatie, onder andere omdat de biomassacentrale een belangrijk deel van de warmteproductie zal overnemen van de gaseenheden."

Verder geeft het bedrijf aan dat de biomassacentrale wordt voorzien van een ‘uiterst schone verbrandingstechniek en uitgebreide rookgasreiniging'. “Daardoor zal de impact op de luchtkwaliteit extreem klein zijn.”

Lees ook:

Vattenfall opent voorlopig geen nieuwe houtstookcentrales in Nederland

In Diemen ligt het Zweedse bedrijf Vattenfall onder vuur wegens een nieuwe biomassacentrale. Directeur Magnus Hall zag de discussie niet aankomen. Voorlopig zegt hij af te zien van meer houtstookcentrales in Nederland. In oktober had Hall een interview met Trouw. Lees dat hier.

Biomassa ligt onder vuur. Is dat terecht?

Eén van de pijlers onder het klimaatakkoord, biomassa, ligt onder vuur. Is dat terecht, en zouden we ook zonder kunnen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden