Het terras is gemaakt van het hout dat voor de verbouwing op de vloer lag. Beeld Maartje Geels
Het terras is gemaakt van het hout dat voor de verbouwing op de vloer lag.Beeld Maartje Geels

ReportageEnergiebesparing

Ook in een oud pand kun je prima duurzaam wonen

De overheid moedigt burgers aan te verduurzamen. Isoleren, minder gas gebruiken, zelf stroom opwekken. Maar hoe? Trouw maakt een rondgang langs kopers en huurders. Vandaag: een oud pand uit 1910.

Annelies Roon

Officieel mag de dubbele woning van Gert-Jan van Casteren, Janine Bekker en hun vijf kinderen geen monument heten. Maar zo oogt het wel. Het pand uit 1910 was het eerste in Bloemendaal dat helemaal van het gas af ging. “Eerst huurden we de bovenste twee verdiepingen”, vertelt Bekker aan de keukentafel. “Hier op de begane grond zat een fysiotherapiepraktijk.” Het vertrek van de praktijk was voor de toenmalige eigenaar aanleiding om het hele pand in de verkoop te doen.

Oorspronkelijk was het niet eens de opzet om na de verbouwing helemaal van het gas af te gaan, zegt Van Casteren. “We hebben wel allebei een sustainable drive, ook voor onze kinderen. We zien het als een investering in de toekomst om gebruik te maken van duurzame technieken. Voor het milieu, maar ook voor de waarde van het huis.”

Bij de duurzame aanpak van een verbouwing ‘wordt je niets aangereikt’, ondervonden ze. “We hebben heel erg veel zelf uitgezocht. Googelen, reviews lezen, kritisch doorvragen, warmteverliesberekeningen laten maken. Aannemers die verstand hebben van duurzame technieken zijn vaak vooral met nieuwbouw bezig, niet met huizen als deze. Je moet echt over doorzettingsvermogen beschikken en niet snel genoegen nemen met nee.”

Andere eigenaars van oude huizen over de streep trekken

Het resultaat van die vastberadenheid? Zeventien zonnepanelen op het dak (met extra hoog rendement), plus twee zonnecollectoren voor de zonneboiler. “De zonneboiler verwarmt namelijk het water voor de warmtepomp vóór”, legt Van Casteren uit. “Een vondst waar het installatiebedrijf en de producent van de warmtepomp zó van onder de indruk waren, dat ze ons extra hebben ondersteund in de realisatie.”

Het installatiebedrijf zei aanvankelijk: een warmtepomp voor een huis als dit, daar moet je niet aan beginnen. “Maar we konden ze overtuigen dat het op deze manier toch zou lukken. Uiteindelijk hebben ze er zelfs een video over opgenomen: voor hen is dit ook een mooi voorbeeld, waarmee ze andere eigenaars van oude huizen over de streep kunnen trekken.”

Gert-Jan van Casteren en Janine Bekker wonen in een huis uit 1910. Ze waren als eersten in Bloemendaal helemaal van het gas af. Beeld Maartje Geels
Gert-Jan van Casteren en Janine Bekker wonen in een huis uit 1910. Ze waren als eersten in Bloemendaal helemaal van het gas af.Beeld Maartje Geels

Op alle verdiepingen is vloerverwarming aangebracht. Bekker: “Je moet dan wel zorgen dat de vloerverwarming haar warmte kan afgeven. Beneden hebben we een cementen gietvloer, boven ligt een klik-pvc-visgraatvloer. We wilden eigenlijk de ouden eiken vloer terugplaatsen, maar dan zou de warmte in de vloer blijven zitten. Nu hebben we de buitenmuur van het terras betimmerd met onze mooie houten vloerdelen.”

Dankzij de bodemwarmtepomp kunnen de leidingen in de vloer ’s zomers ook voor verkoeling zorgen door de aanvoer van koud water. “In de warme zomers die we steeds vaker hebben, blijft het hier heerlijk koel. Ons huis is echt toekomstbestendig, dat voelt goed”, aldus Van Casteren. Bekker vult aan: “We sluiten ook expres niet alles hermetisch af. Ze zeggen vaak dat dat moet als je een warmtepomp hebt, maar dan wordt het stikbenauwd. Een beetje frisse lucht af en toe is juist gezond.”

Georganiseerd en gedigitaliseerd

Voor alle duurzaamheidsingrepen vroeg en kreeg het gezin subsidie: op de zonnepanelen, de warmtepomp, de zonneboiler en op de isolatie. “Die aanvragen zijn op een eigentijdse manier ‘simpel’ gemaakt, maar je moet wel behoorlijk georganiseerd en gedigitaliseerd zijn om daar goed mee uit de voeten te kunnen”, vindt Van Casteren. Dat het geld kost om je van het gasnet af te laten koppelen, heeft beiden verbaasd. “Dat verschilt per gemeente, maar in Bloemendaal kost het 750 euro. Per adres. Dus bij ons was de rekening 1500 euro.”

Daar tegenover staat een maandelijkse elektriciteitsrekening van 50 tot 75 euro. Althans, tot eind dit jaar. Met 8000 tot 10.000 kWh per jaar aan stroomverbruik komt het gezin ruim boven de hoeveelheid stroom uit waarvoor een prijsplafond gaat gelden. Niet verwonderlijk overigens, voor een gasloze woning van meer dan 300 vierkante meter. Het scheelt dat 75 procent van de stroom van eigen dak komt.

Lees ook:

Hoe duurzamer een huis, hoe hoger de waarde, maar het kost wel wat

Een huizenbezitter die besluit om de woning te verduurzamen, heeft vooral oog voor besparingen op de energierekening die zo’n investering op korte termijn oplevert.

Een op vijf huizenbezitters kan verduurzaming niet betalen, subsidie schiet tekort

Een grote groep mensen met een laag inkomen en een koophuis heeft te weinig geld om het huis te isoleren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden