Stalbranden

Onderzoeksraad: stalbranden hebben geen enkele prioriteit

Een luchtfoto gemaakt met een drone van een in 2019 uitgebrande varkensstal. Bij de brand zijn 500 varkens om het leven gekomen.  Beeld ANP
Een luchtfoto gemaakt met een drone van een in 2019 uitgebrande varkensstal. Bij de brand zijn 500 varkens om het leven gekomen.Beeld ANP

Het voorkomen van stalbranden, waarbij ieder jaar gemiddeld 143.000 dieren om het leven komen, heeft geen enkele prioriteit.

Redactie Trouw

Niet bij de veehouderijsector en niet bij het betrokken ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Integendeel, het ministerie ziet geen reden om aanvullende regels op te stellen om de brandveiligheid in grote stallen te verbeteren. Een brand waarbij 130.000 stuks pluimvee of 7.000 varkens omkomen, ziet zij als “acceptabel” risico. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid na ruim 1,5 jaar onderzoek.

De laatste jaren is het aantal stalbranden, waarbij de dieren geen kant op konden en daardoor geregeld levend verbrandden - ondanks diverse actieplannen - zelfs toegenomen. Ook het aantal dieren dat bij zo’n brand omkomt neemt ieder jaar toe. De OVV vindt dat de minister ervoor moet zorgen dat stalbranden “substantieel en structureel verminderen”.

Bedrijfsrisico

Tot op heden benaderen de sector en het ministerie stalbranden vooral vanuit een “bedrijfseconomisch perspectief” waarbij de branden gezien worden als een “bedrijfsrisico”. De uitgaven om de veiligheid te verbeteren moeten vooral gezien worden als een kostenpost die “terugverdiend” moet worden. De OVV vindt dat iemand die landbouwdieren houdt, verantwoordelijk is voor de gezondheid en het welzijn, en dus ook de veiligheid van die dieren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden