VolgenTwitteraccount

‘Onderhoudsarmoe’ bindt de strijd aan mettegeltuinterreur

null Beeld Twitteraccount @onderhoudsarmoe
Beeld Twitteraccount @onderhoudsarmoe
Edwin van Sas

Wat begon met verwondering is inmiddels uitgegroeid tot een frustratie, vertelt ‘Piet’ (die graag anoniem blijft) die achter @onderhoudsarmoe zit.

Het Twitteraccount is een bloemlezing op de ontgroening van de Nederlandse tuin. ‘Onderhoudsarm’ staat tegenwoordig synoniem voor ‘100 procent betegeld’ en geldt zelfs als een aanbeveling.

Het is lastig om niet in de lach te schieten bij sommige ‘tuinen’ die mensen (laten) aanleggen, maar het account heeft een serieuze ondertoon. “Uiteindelijk zijn tegeltuinen symptoom én een oorzaak van de afnemende biodiversiteit. Dat klinkt saai, of als een linkse hobby, maar uiteindelijk gaat het om eten, drinken en zuurstof. De voorwaarden om te leven, zeg maar.”

Dat veel mensen niet op hun vrije dag hun tuin willen bijhouden is best begrijpelijk, maar heus geen reden om over te gaan tot asfalteren, vertelt Piet. “Eefje Peddemors (@tuinierhier op Instagram) is de eerste ambassadeur van Onderhoudsarmoe, met een geheel eigen kijk op het concept onderhoudsarm en die laat zien dat een écht onderhoudsarme tuin juist groen is.”

Helaas weten nog niet alle hoveniers hun klanten daarvan te overtuigen. “Ze raden het af, maar als kleine zelfstandige is je klant koning. Er zijn genoeg hoveniers die tips insturen en het zou me niets verbazen als daar ook eigen werk bij zit.”

Tegels lichten, zo wordt duidelijk, is niet alleen iets voor journalisten maar ook voor Piet een missie. “Onderhoudsarmoe wil voor de tegeltuin doen wat Youp van ‘t Hek deed voor Buckler, of wat Mark Rutte heeft gedaan voor vertrouwen in de Rijksoverheid.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden