Tata Steel
Omwonenden Tata Steel beginnen eigen cameratoezicht op gifwolken
Met behulp van drie eigen camera’s kunnen omwonenden van Tata Steel vanaf maandag zelf de uitstoot van gifwolken in de gaten houden. Iedereen kan meekijken.
De teller staat op drie. Drie dwangsommen van elk 100.000 euro heeft Tata Steel al moeten betalen wegens de illegale uitstoot van schadelijke stoffen. Met behulp van een nieuw meldpunt kunnen omwonenden de teller laten oplopen, tot de provincie Noord-Holland de vergunning voor de cokesfabriek van Tata wel moet intrekken, verwachten bewonersorganisatie Frisse Wind.nu en Greenpeace.
Zij lanceren maandag het online meldpunt ‘Spot de Gifwolk.nl’. Op de website kan iedereen meekijken met de beelden van drie camera’s die gericht zijn op fabrieken van Tata in IJmuiden. Wie bruine, gele of zwarte rookwolken ziet, kan dat melden, waarna Greenpeace dit weer doorgeeft aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die namens de provincie toeziet op de naleving van milieuwetten.
Grotere kans op longkanker
Zwarte en gekleurde gifwolken bevatten schadelijke stoffen waaronder kankerverwekkende paks: polycyclische aromatische koolwaterstoffen, die ontstaan bij onvolledige verbranding. De uitstoot daarvan valt volgens Tata Steel wel mee, maar het RIVM heeft vorig jaar veel meer paks gemeten in de omgeving van de staalfabriek. Omwonenden hebben een veel grotere kans op longkanker dan het landelijk gemiddelde.
De drie eigen camera’s zijn volgens Frisse Wind en Greenpeace een aanvulling op het cameratoezicht van de Omgevingsdienst, dat alleen gericht is op een van de twee cokesfabrieken. Tata Steel vroeg de rechtbank in Haarlem vorige maand om de camera’s van de Omgevingsdienst te verbieden, maar de rechter deed dat niet.
“Door van iedereen de hulp in te roepen, hopen we op beter toezicht en een completer overzicht van hoeveel gifwolken Tata Steel uitstoot”, legt Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie van Greenpeace, uit. “Mensen kunnen live meekijken, maar ook twaalf uur versneld terugkijken.”
De teller loopt op
Bij elke nieuwe overtreding loopt de teller op, tot het boetebedrag is opgelopen tot het maximum van 1,5 miljoen euro. Dat is na 15 dwangsommen bereikt. De provincie moet dan een nieuw besluit nemen en volgens Greenpeace kan dat niet anders dat het intrekken van de vergunning voor de cokesfabriek van Tata betekenen.
“Het is bizar dat wij het werk doen dat eigenlijk de overheid zou moeten doen. Je gaat er toch van uit dat de overheid de gezondheid van haar inwoners beschermt”, zegt Jaap Venniker van Frisse Wind.
Lees ook:
Tata Steel vindt toezichtcamera’s onwettig: ‘Medewerkers kunnen zich niet meer onbespied wanen’
Is een in de verte gefilmd silhouet een privacyschending? Tata Steel meent van wel en wil dat de Omgevingsdienst stopt met cameratoezicht bij het bedrijf.
De strijd tegen wolkenfabriek Tata Steel
Omwonenden strijden rondom staalfabriek Tata voor een gezondere leefomgeving. Het is David tegen Goliath, of eigenlijk twee Goliathen. ‘De overheid beschermt burgers onvoldoende.’