OM onderzoekt actie Greenpeace op rails bij Borssele

Een transport met kernafval afkomstig uit de kerncentrale van Borssele wordt klaargemaakt voor vertrek per trein. Beeld anp
Een transport met kernafval afkomstig uit de kerncentrale van Borssele wordt klaargemaakt voor vertrek per trein.Beeld anp

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of Greenpeace het treinverkeer in gevaar heeft gebracht met het graven van een gat tussen de bielzen van de rails, voorafgaand aan een kerntransport. Vorige week donderdag werd een activist van de organisatie opgepakt omdat hij verkleed als technisch medewerker een ballon in een kist begroef onder het spoor vlakbij kerncentrale Borssele.

Van onze verslaggeefster

Het CDA en de PVV reageren woedend op de actie, waarmee volgens hen mensenlevens in gevaar zijn gebracht.

"Ik steek mijn hand ervoor in het vuur dat het een veilige actie was", reageert Greenpeace-directeur Sylvia Borren. "We doen dit soort acties juist om aan te tonen dat het vervoer van kernafval onveilig is. Dat we bijna een kernramp hebben veroorzaakt, zoals De Telegraaf schrijft, is klinkklare onzin."

Vermomd als medewerkers van technisch bedrijf Strukton en voorzien van scheppen gingen vier actievoerders van Greenpeace die donderdagavond op missie in Zeeland. Onder de rails bij Oost-Vlissingen, waar de trein met kernafval van kerncentrale Borssele op het hoofdnet komt, probeerden ze drie kisten te begraven.

Maar het mislukte. Ze werden gezien door een medewerker van ProRail en sloegen op de vlucht. De ProRail-medewerker schreef het kenteken van hun busje op en gaf dat door aan de politie. Diezelfde avond werd de actievoerder die de bus had gehuurd, een 33-jarige man uit Amsterdam, in zijn woonplaats opgepakt.

Hij werd dinsdag vrijgelaten. Volgens Greenpeace is dat gebeurd omdat de rechter-commissaris de actie 'vreedzaam en ludiek' vond.

Niet helemaal waar, zegt de politie. "Er is voorlopig te weinig bewijs om hem langer vast te houden, maar het onderzoek gaat door." De politie is nog op zoek naar de andere drie activisten en zegt nog niet te kunnen voorspellen of de zaak uiteindelijk voor de rechter komt.

Om aan te tonen dat het een ludieke de actie was, liet Greenpeace-directreur Borren gisteren de kist aan de pers zien: een zwart exemplaar van 50 bij 50 centimeter met duct-tape en stickers van Greenpeace erop. Als de knop wordt ingedrukt, gaat een klepje open en plopt er een felgele airbag uit. In tientallen seconden groeit het uit tot een kernreactorvat van zo'n 3 bij 2 meter.

De kist zou dinsdag tijdens een kernafvaltransport naar Frankrijk opengaan. De woordvoerder: "We hebben vooraf een risicoanalyse uitgevoerd en er kon niets mis gaan. De trein rijdt op dat stuk maar 30 kilometer per uur. We zouden de machinist waarschuwen met lampen zodat hij op tijd kon stoppen."

Mocht dit misgaan en de trein doorrijden, zou de trein moeiteloos over de ballon heenrijden, aldus Greenpeace. Wie de experts waren die deze risicoanalyse uitvoerden, wil Greenpeace 'in het kader van het onderzoek' niet zeggen. "Maar deze actie zullen we niet nog eens proberen."

Volgens PVV-Kamerlid Richard de Mos is dit de zoveelste ontoelaatbare actie van Greenpeace en moet de overheid alle contacten met 'deze criminele organisatie' verbreken. Ook CDA'er Marieke van der Werf vraagt zich af of dit nog actievoeren is, of meer weg heeft van crimineel gedrag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden