OnderzoekIJmuiden

OM doet onderzoek bij Tata Steel

De Tata Steel fabriek in IJmuiden. Beeld ANP
De Tata Steel fabriek in IJmuiden.Beeld ANP
Redactie Trouw en ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag met een team van experts onderzoek verricht op het terrein van staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden. Het OM wil met het onderzoek – in jargon: een schouw – meer inzicht krijgen in het productieproces van staal en de werking van de cokes- en gasfabrieken.

Het bezoek maakt deel uit van een strafrechtelijk onderzoek dat het OM momenteel naar Tata Steel IJmuiden doet. Het OM gaat na of de staalfabrikant verweten kan worden dat zij opzettelijk en onrechtmatig schadelijke stoffen in de bodem, de lucht of het oppervlaktewater heeft gebracht of laten brengen, met een mogelijk gevaar voor de openbare gezondheid.

Ruim 1100 aangiftes

Het OM begon in februari van dit jaar met het onderzoek. Ruim een half jaar eerder deed advocaat Bénédicte Ficq namens (toen) zo’n 800 omwonenden aangifte tegen de staalproducent. Volgens Ficq, die inmiddels ruim 1100 mensen en bedrijven vertegenwoordigt, brengt Tata Steel de gezondheid van mensen in de omgeving van de staalfabriek in gevaar.

Tata ligt al jaren onder vuur omdat de fabriek voor veel vervuiling zorgt. Zo bevat de lucht rond het complex meer schadelijke stoffen dan de lucht elders in Nederland, en komt longkanker in de regio IJmuiden relatief vaak voor. Begin deze maand kreeg het bedrijf nog een waarschuwing van de Omgevingsdienst Noordzeekanaal omdat er bij schoorstenen te hoge concentraties schadelijke stoffen werden gemeten.

Vervolging ongewis

Of het OM overgaat tot vervolging van Tata Steel is nog ongewis. Dat is afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek dat het OM nu doet. Bij de schouw van dinsdag waren ook mensen van de Inspectie Leefomgeving en Transport, DCMR Milieudienst Rijnmond en het Nederlands Forensisch Instituut aanwezig. Volgens het OM draagt de schouw bij ‘aan de waarheidsvinding’. Het is nog niet bekend hoe lang het onderzoek nog duurt. Tata Steel laat in een korte reactie weten dat het “alle medewerking aan het onderzoek verleent”.

Lees ook:

Ook de industrie moet uitstoot van stikstof verlagen, maar het woord ‘uitkoop’ valt niet
Net als de boeren moeten industriële ‘piekbelasters’ hun uitstoot van stikstof scherp verlagen, wil het kabinet. Dat lijkt een stuk makkelijker te realiseren. Over uitkoop gaat het niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden