Update

Nu al sneeuw in de Alpen

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

In grote delen van de Alpen is al sneeuw gevallen. Vanochtend sneeuwde het in Oostenrijk en Zwitserland boven de 700 meter. Lokaal is gisteren al zo'n 35 centimeter gevallen, onder meer in het Zwitserse Arosa.

Redactie

De ANWB waarschuwt Nederlanders die de komende week in het oosten van Zwitserland en Noord-Italië de weg op gaan voor hevige sneeuwval in dat gebied.

Uitzonderlijk vroeg
'De sneeuw in de dalgebieden valt dit jaar uitzonderlijk vroeg', stelt een woordvoerder. 'Daar kunnen late vakantiegangers die eind september van Italië naar Nederland reizen door worden overvallen.' De ANWB waarschuwt reizigers zich van tevoren goed te informeren over de actuele situatie op de buitenlandse wegen.

Een aantal passen in Tirol is door de sneeuw ook voor onbepaalde tijd afgesloten. Ook het treinverkeer in dit gebied ondervindt flinke hinder van de plotselinge sneeuwval, onder meer door bomen die door het gewicht van de sneeuw op het spoor zijn gevallen.

Sneeuwkettingen
De ANWB neemt het advies van de lokale verkeersdiensten over dat automobilisten indien mogelijk winterbanden en sneeuwkettingen aanschaffen voordat ze in Zwitserland en Noord-Italië gaan rijden de komende dagen. Voor zover de ANWB bekend is, zijn er het afgelopen weekeinde nog geen Nederlanders gestrand als gevolg van het acute winterweer.

Sneeuwgrens
Vooral afgelopen nacht heeft het hevig gesneeuwd in de Alpen. De sneeuwgrens daalde gestaag van 1600 naar onder de 1000 meter. Op de website Skiing.nl zijn de eerste beelden van de sneeuw zichtbaar.

Het verkeer, met name het vrachtverkeer, ondervindt oponthoud van de weerontwikkelingen. De Furka- en Klausenpas in Zwitserland zijn tijdelijk afgesloten en de Gotthartpas is zeer moeilijk te berijden.

Koufront
De temperaturen in de Alpen daalden de afgelopen dagen flink. Het koufront bracht de eerste winterse neerslag met zich mee. Was het zaterdag op sommige plaatsen nog 20 graden, vanochtend was het nog maar 2 tot 4 graden boven nul.

Voor vandaag wordt aanhoudende sneeuwval verwacht, soms tot in de dalen. Daar zal de neerslag echter veelal toch overgaan in regen. Vanaf woensdag volgt een spectaculair herstel. De zon komt terug en de temperaturen stijgen terug richting de 20 graden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden