Noordpoololie in Rotterdam ondanks protest, alle activisten vrij

De Rainbow Warrior van Greenpeace vaart langs de Russische olietanker Michail Oeljanov (achtergrond), gevuld met de omstreden Noordpoololie, in de Maasvlakte Olie Terminal. Beeld anp
De Rainbow Warrior van Greenpeace vaart langs de Russische olietanker Michail Oeljanov (achtergrond), gevuld met de omstreden Noordpoololie, in de Maasvlakte Olie Terminal.Beeld anp

Activisten van Greenpeace hebben vanochtend geprobeerd te voorkomen dat de Russische olietanker Michail Oeljanov zou aanleggen in de Rotterdamse haven. De tanker kon zijn lading lossen nadat de politie de actie had beëindigd. Daarbij werden 44 activisten opgepakt, onder wie de kapitein van het Greenpeace-schip Rainbow Warrior. Na een paar uur cel konden alle arrestanten weer vertrekken, de meesten met een boete op zak.

Redactie

Zeker honderd actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en Esperanza waren betrokken bij de actie op de Maasvlakte. Ook hing een aantal paragliders boven de tanker. Toen de Rainbow Warrior weigerde de blokkade te stoppen, moest het schip op last van de politie weg.

'Rotterdam heeft de discutabele eer om de allereerste lading Noordpoololie ter wereld in ontvangst te mogen nemen', aldus Greenpeace-activist Willem Wiskerke. 'De Michail Oeljanov met zijn Noordpoololie is het begin van de economische exploitatie van het noordpoolgebied.'

De eigenaar van de olietanker, de Russische rederij Sovcomflot, noemt de actie van Greenpeace 'een onverantwoorde publiciteitsstunt'.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Geen verbod
Ondanks de protesten zit een verbod op het vervoer van dergelijke ruwe olie uit het noordpoolgebied er volgens het kabinet niet in. Ook kan Nederland verdergaande exploitatie van olie en gas in dat gebied niet verbieden, schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Kamp reageert daarmee op een aangenomen motie van PvdA-Kamerlid Jan Vos, die een verbod wil op transport van zware olie door het noordpoolgebied.

De olie is afkomstig van het Prirazlomnaya-platform in de Petsjorazee van het Russische gasconcern Gazprom. Greenpeace voerde daar in september 2013 al actie, waarbij het schip Arctic Sunrise in beslag werd genomen. Ook werden dertig actievoerders, onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, honderd dagen vastgehouden in Rusland.

Vanwege alle commotie van de afgelopen dagen heeft de afnemer van de eerste lading Noordpoololie, het Franse olieconcern Total, besloten niet nog meer olie van de Noordpool af te nemen, zo meldde de NOS.

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden