Klimaatprotest

Nog twee mensen vast na klimaatactie Extinction Rebellion op A12 in Den Haag

Extinction Rebellion demonstreerde tegen het klimaatbeleid door de A12 in Den Haag te blokkeren. Demonstratie Den Haag A12, Klimaat actie groep Extinction Rebellion blokkeert de A12. Beeld Fenna Jensma
Extinction Rebellion demonstreerde tegen het klimaatbeleid door de A12 in Den Haag te blokkeren. Demonstratie Den Haag A12, Klimaat actie groep Extinction Rebellion blokkeert de A12.Beeld Fenna Jensma
Redactie Trouw

Na de klimaatactie op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag zitten nog twee mensen vast, laat de politie zondag weten. In totaal werden zaterdag 768 mensen aangehouden. Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zei eerder op zondag dat zo'n 725 actievoerders weer op vrije voeten waren.

De demonstranten die nog vastzitten, willen volgens de politie hun identiteit niet kenbaar maken. Het gaat om twee actievoerders die werden aangehouden voor het treffen van voorbereidingshandelingen.

Honderden klimaatactievoerders liepen zaterdag rond het middaguur de A12 in Den Haag op om een blokkade te vormen. Ze protesteerden tegen de manier waarop de overheid omgaat met subsidies voor producenten van fossiele energie. De demonstranten hadden onder meer spandoeken en borden bij zich met teksten als 'Wij staan voor het recht op protest', 'Ga wat beters doen met al die poen' en 'Arresteer de échte klimaatboeven'. Activisten die geen gehoor gaven aan een oproep van de politie om te vertrekken, werden aangehouden.

Volgens XR wordt de volgende demonstratie op de A12 al gepland. De datum van deze actie maakt de klimaatactiegroep later bekend.

Lees ook:
Aanhoudingen lijken als reclame te werken: klimaatactie op de A12 krijgt steun van duizenden

De acties van justitie tegen klimaatactivisten heeft gezorgd voor een enorme toeloop bij de blokkade van de A12. De politie haalde de blokkeerders een voor een van de snelweg en dat kostte uren.

Nederland zou jaarlijks minstens 17,5 miljard aan fossiele subsidies betalen. Klopt dat?

Klimaatactivisten en economen eisen dat de Nederlandse overheid stopt met financiële prikkels voor het gebruik van kolen, olie en gas. Om hoeveel geld het zou gaan, daarover zijn de overheid en onderzoekers het oneens.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden