Weblog

Niks sneeuwuil

null Beeld

Als je er niet bevattelijk voor bent, is het heerlijk rustig. Achter een sneeuwuil op Texel aanhollen, is hartstikke leuk, maar je doet iets wat iedereen al doet.

Guus van Duin

Daarom de kont tegen de krib gegooid (een sneeuwuil?: die heb ik al tig keer gezien, in Nederland, op Shetland, en ik schreef er 15 jaar geleden al over in Trouw) en gewoon wezen trektellen. En wadvogels, nog veel nuttiger.

Op Vlieland. Vrijdag heen, zondag terug. Het hele eiland moet op zaterdagochtend geteld geworden. Door stuk voor stuk professionele mannen, en 1 vrouw dit keer. Door de wol geverfd en iedereen weet wat ie wil, en niet. De voorkeur gaat bij de verdeling meest uit naar de Kroon’s polders. Bij de echte rauwdouwers is de Vlierhors vaak in trek om te tellen. Die eindeloze zandplaat, veruit de grootste van Europa.

Door de week het doel van F16’s, Tornado’s, van bijna uitgestorven Phantoms (jammer, jammer ...), maar daar buiten komen er alleen wat vogelaars. En natuurlijk de Vliehors-expres met toeristen die het ook wel eens willen zien, voor ze weer aan de borrel gaan.

Het water kwam aardig opzetten deze zaterdag, en op het traject Vliehors-Oost – mijn telgebied - was het stevig doorpompen, zo tegen de wind in, en door het stevig wassende water. Het neopreen-waadpak bewees goede diensten, maar nat word je hoe dan ook; het stoomt daarbinnen ...Uren later ben je blij dat je het weer hebt doorstaan. Al die kilometers met je statief en telescoop op je rug ...

Goeie soorten? Rosse grutto met vele tienduizenden. Bonte strandlopers ook, en scholeksters, drieteenstrandlopers, zilverplevieren met duizenden. Die prachtig statische groepen wulpen, grommende rotganzen, de verwaaide strandleeuweriken, fraters (kleine zaadeters) en sneeuwgorzen.

En heel ver, op een paaltje, die stoere slechtvalk. Wachtend, simpelweg en domweg wachtend op wat komen gaat. Als ie naar het westen kijkt ziet ie misschien wel de sneeuwuil van Texel zitten.

(\N) Beeld
(\N)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden