Duurzame 100

Nieuwkomers in de Duurzame 100: een anti-plastic-activist en een natuurliefhebber

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De Trouw Duurzame 100 is een jaarlijks terugkerende lijst met de meest invloedrijke en inspirerende groene denkers en doeners in Nederland. Vandaag maken we de nummers 75 t/m 51 bekend op trouw.nl/duurzame100.

Esther Bijlo

Nieuwkomer op de lijst is anti-plastic-activist Robber van Duin. De uitbreiding van sta­tiegeld komt er, stelt Rob­bert van Duin.

Hij is de nachtmerrie van de plasticindustrie en het verpakkende bedrijfsleven. Robbert van Duin probeert met Recycling Netwerk Benelux op de achtergrond het milieubeleid bij te stellen en staat daarom in de Duurzame 100, op plaats 66.

Van Duin is al heel lang bezig, hij schreef mee aan het eerste Verpakkingsconvenant uit 1991 van milieuminister Hans Alders. “In dat convenant stond al dat na 1 juli 1991 er in supermarkten geen gratis plastic tasjes meer mochten worden verstrekt.”

Die maatregel zou nog ruim twee decennia op zich laten wachten, Van Duin heeft ervaren hoe hard de weerstand van het bedrijfsleven kan zijn. Dat hij nu als nieuwkomer in de lijst staat, komt door zijn niet aflatende bemoeienis met de statiegelddiscussie. Die laaide afgelopen jaar weer op, met als resultaat dat de industrie tijd krijgt om het zelf op te lossen. Dat gaat niet gebeuren, denkt Van Duin. “Die uitbreiding van statiegeld komt er in Nederland en België. Onafwendbaar.”

Liefde voor de natuur

Een andere nieuwkomer in de groep van 51 tot 75 die vandaag bekend wordt gemaakt is Tanja Roeleveld, manager duurzaamheid van Landal GreenParks, op plek 64. Roeleveld probeert de bezoekers van de bungalowparken, 54 in Nederland en rond de 30 daarbuiten, iets van groen besef en liefde voor de natuur bij te brengen. Landal heeft ook harde doelen geformuleerd: in 2030 wil het zonder gas kunnen en met een vijfde minder stroom. Dat de huisjes­parken zo een duurzame boodschap aan een breed publiek brengen, heeft de jury gewaardeerd.

Opvallend in deze groep is de binnenkomst van klimaatminister Eric Wiebes op plaats 67. De jury ziet de politiek in Den Haag een groene draai maken en heeft dat gehonoreerd.

Over de Duurzame 100

De Trouw Duurzame 100 is de jaarlijkse thermometer in de stand van duurzaamheid en natuur in Nederland. Op de lijst staan de meest invloedrijke en inspirerende doeners en denkers. Op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, worden alle namen bekend gemaakt.

Lees meer artikelen over de Duurzame 100 in ons dossier. En bekijk ook de website trouw.nl/duurzame100, waar alle namen bekend worden gemaakt.

Lees ook:

Trends in de Duurzame 100: De politiek stelt teleur, doeners nemen het over

In bijna tien jaar Duurzame 100 zijn aardig wat trends voorbijgekomen. Van directeuren van instituties naar de doeners van onderop, de opkomst van voeding en het gebrek aan ‘systeemdenkers’

In de glazen bol van de Duurzame 100

Kopstukken uit de Duurzame 100 deden mooie beloftes en tekenden duurzame vergezichten. Maar wat is daar werkelijk van terechtgekomen de afgelopen jaren?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden