Nieuw windpark op zee nog goedkoper dan het vorige

null Beeld anp
Beeld anp

Energiebedrijven Shell en Eneco gaan samen een nieuw offshore windpark bouwen. Prettig voor minister Kamp: er hoeft nog minder subsidie heen.

Frank Straver

Het klink als een apart koppel, Shell en Eneco. De eerste een multinational die grossiert in olie en gas, de ander een middelgroot energiebedrijf dat inzet op groene energie. Een verbindende factor verklaart hun verbond. Ze kennen het klappen van de zweep. De bedrijven zijn allebei al (deels) eigenaar van bestaand Nederlands offshore windpark. Samen gaan ze nu een nieuw windpark in het water neerzetten, 22 kilometer uit de kust van het Zeeuwse Borssele. Bouwbedrijf Van Oord en het Japanse Mitsubishi doen ook mee.

Shell krijgt regelmatig kritiek, omdat het blijft investeren in grote olie- en gasprojecten. Dat de energiegigant nu meedoet met het windpark is voor het bedrijf prettig. Want zo kan het concern aantonen: ook van schone energieproductie maken we werk.

Minister Henk Kamp (economische zaken) maakte vanavond in Schiedam bekend dat het consortium de subsidietender heeft gewonnen voor wat heet 'Borssele III en IV'. Op die stukken zee, netjes afgetekend op de kaart, wil Kamp windturbines zien verrijzen. Die molens zullen optellen tot 700 Megawatt, goed voor de stroomvoorziening van 1 miljoen Nederlandse huishoudens.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Prijs

Wie de windmolens het goedkoopst kon bouwen, kreeg de klus. Het team van Shell en Eneco tekende in voor 5,45 cent per kilowattuur -exclusief de kosten van de stroomkabel naar land. Dat winnende bod is nóg lager dan dat van de vorige winnaar, Dong Energy. Dit Deense energiebedrijf won de tender voor Borssele I en II (samen ook 700 Megawatt) met een bod van 7,27 cent per kilowattuur. Dat gold toen al als een baanbrekend record.

Bij de brancheclub van windenergiebedrijven (Nwea) gaat nu echt de vlag uit. "Deze zeer gunstige prijs voor windenergie en het feit dat een andere partij dan Dong heeft gewonnen toont aan dat windenergie op zee een volwassen markt is geworden met veel sterke spelers en gezonde onderlinge concurrentie."

Subsidie

Kamp wrijft zich ook in de handen over het feit dat het nieuwe windpark voordelig is. Hij hoeft waarschijnlijk 'slechts' 0,3 miljard euro subsidie aan het consortium van Shell en Eneco uit te keren. Oorspronkelijk dacht hij dat dit kon oplopen tot 5 miljard euro. Omdat windenergie op zee zo rap goedkoper wordt, kan de schone techniek binnenkort concurreren met voordelige, vervuilende kolencentrales. Kamp: "Als de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs doorzet zoals verwacht, hebben we over 7,5 jaar na aanleg helemaal geen subsidie meer nodig voor stroomopwekking door wind op zee."

Er volgen tot 2023 nog drie tenders voor windparken van elk 700 Megawatt, uit de kust bij Zuid- en Noord-Holland. De vraag is: worden die wederom goedkoper? Het moment waarop geen subsidie meer nodig is voor windparken op zee lijkt steeds dichterbij te komen. Dat gaat 'veel sneller dan we ooit hadden durven denken', zegt hoofd energie Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden