Net ontdekt en meteen een bedreigde soort

Een vleermuis, Murina kontumensis, is aangetroffen in de centrale hooglanden van Vietnam. Opvallend zijn de dikke wollige vacht op kop en voorpoten. Beeld Trouw
Een vleermuis, Murina kontumensis, is aangetroffen in de centrale hooglanden van Vietnam. Opvallend zijn de dikke wollige vacht op kop en voorpoten.Beeld Trouw

In het stroomgebied van de Mekong zijn talloze nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt, meldt het WNF.

Joop Bouma

Je moet er wat voor reizen, maar voor een wetenschapper die zijn naam voorgoed wil verbinden aan een nieuwe soort dier of plant, is er op de wereld nog best wat te halen.

Olivier Pauwels, bioloog verbonden aan het Koninklijk Belgisch Instituut van Natuurwetenschappen in Brussel, heeft in Zuidoost-Azië, Thailand vooral, inmiddels meer dan 50 soorten gekko's (hagedissen) ontdekt, beschreven én een naam gegeven. "En iedere soort is voor mij nog altijd een nieuwe droom", zegt Pauwels. "Het is de droom van een kind."

Maandag publiceert het Wereld Natuur Fonds het rapport Species Oddity, waarin liefst 163 nieuwe dier- en plantensoorten worden beschreven, die in 2015 zijn ontdekt in Cambodja, Laos, Vietnam, Thailand en Myanmar. Ook een Thaise gekko van Olivier Pauwels staat in dat rapport. In het stroomgebied van de Mekong hebben honderden wetenschappers negen amfibieën, elf vissoorten, veertien reptielen, 126 planten en drie zoogdieren ontdekt.

Het totaal aantal ontdekte soorten in de Mekong-regio komt daarmee op 2409, sinds WNF in 1997 begon met het uitbrengen van de rapporten. Dat komt neer op een gemiddelde van twee ontdekte soorten per dag.

"Voor onderzoekers werkt de Mekong-regio als een magneet vanwege de enorme diversiteit aan soorten die hier te ontdekken valt. Tegelijkertijd is het een race tegen de klok om de ontdekte soorten goed te beschermen want de bedreigingen zijn inmiddels van een ongekende omvang", aldus Jimmy Borah, Wildlife Programme Manager van WNF-Greater Mekong.

Een watersalamander, Tylototriton anguliceps, is ontdekt in de Thaise provincie Chiang Rai. De salamander heeft een prachtige oranje-rode en zwarte tekening die doet denken aan een Klingon uit de film 'Star Trek'. Zijn poreuze huid maakt het diertje extra gevoelig voor pesticides. Daarnaast is verlies aan leefgebied de belangrijkste bedreiging. Beeld Trouw
Een watersalamander, Tylototriton anguliceps, is ontdekt in de Thaise provincie Chiang Rai. De salamander heeft een prachtige oranje-rode en zwarte tekening die doet denken aan een Klingon uit de film 'Star Trek'. Zijn poreuze huid maakt het diertje extra gevoelig voor pesticides. Daarnaast is verlies aan leefgebied de belangrijkste bedreiging.Beeld Trouw

Zo snel mogelijk vastleggen

Olivier Pauwels beaamt dat. "Het is echt van groot belang dat we zo snel mogelijk die nieuwe soorten ontdekken en vastleggen. Alleen als soorten een naam hebben, kunnen ze beschermd worden. Zonder een naam kan een nieuwe plant of diersoort niet op lijsten van beschermde soorten komen." Pauwels verbaast zich soms over de overlevingskracht van de soorten die hij vindt. "Ik heb een kleine slang ontdekt die alleen in Hongkong voorkomt. In één van de dichtstbebouwde plekken van de aarde ontdekte ik dat reptiel tien jaar geleden."

Ook in Phuket, de Thaise provincie die jaarlijks door miljoenen zontoeristen wordt overspoeld, worden nog volop nieuwe soorten gevonden, vertelt Pauwels. "De biodiversiteit is daar zo rijk, dat we vijf nieuwe soorten hebben gevonden. Die dieren hebben het wel heel moeilijk, omdat het leefgebied door het toerisme almaar kleiner wordt."

De landen langs de Mekong-rivier zijn volop in ontwikkeling. Er is een grote druk op de unieke natuur door de aanleg van wegen, spoorlijnen, dammen en mijnen. Verder is er nog veel grootschalige stroperij, onder meer voor de internationale illegale dierenhandel.

"Om de dieren en planten te beschermen is het dan ook cruciaal dat de Mekong-landen nog strenger gaan optreden tegen stroperij, dat ze illegale markten sluiten net zoals de tijger- en berenfokcentra die openlijk alle wetten aan hun laars lappen", aldus Jimmy Borah van WNF.

De gehoornde Phuket boomhagedis, Acanthosaura phuketensis, heeft een indrukwekkend stel hoorntjes op zijn kop en zijn rug. De hagedis is ontdekt in de laatste stukken jungle van het Thaise eiland Phuket. De nieuwe soort wordt bedreigd door verlies van leefgebied en de illegale dierenhandel. Beeld Trouw
De gehoornde Phuket boomhagedis, Acanthosaura phuketensis, heeft een indrukwekkend stel hoorntjes op zijn kop en zijn rug. De hagedis is ontdekt in de laatste stukken jungle van het Thaise eiland Phuket. De nieuwe soort wordt bedreigd door verlies van leefgebied en de illegale dierenhandel.Beeld Trouw

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden