Neststenen moeten vogels terug de stad inlokken

null Beeld ANP
Beeld ANP

Stadsvogels en vleermuizen zijn straks weer welkom in Noord-Brabant. In vijf grote steden gaat de Vogelbescherming zogenoemde 'neststenen' inmetselen, in nieuwe gebouwen en in panden die gerenoveerd moeten worden.

Kim van de Wetering

In bestaande bebouwing is vaak geen plaats meer voor de dieren. "Bij moderne huizen kunnen vogels en vleermuizen niet meer in de spouwmuur", zegt Stefan Vreugdenhil van de Vogelbescherming. "De huizen zijn beter geïsoleerd en afgedicht, ook onder het dak kunnen ze niet meer terecht." Hierdoor verdwijnen gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen uit steden. Zo is het aantal huismussen in Nederland in dertig jaar gehalveerd. "We willen aannemers en gemeenten laten zien hoe ze deze soorten eenvoudig ruimte geven."

Een neststeen is een holle steen met een opening: een paar bakstenen breed en hoog, gemaakt van houtbeton en hij kan zo worden weggewerkt dat hij bijna onzichtbaar is, behalve voor vogels.

Steden die meedoen zijn Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg. In het broedseizoen gaat de Vogelbescherming langs de neststenen om te kijken of er inderdaad beestjes gebruik van maken. De vogelnesten zijn gewoon te zien, bij vleermuizen gebruiken de vogelbeschermers een batdetector, een apparaat dat het ultrasone geluid van vleermuizen omzet in geluid dat de mens kan horen. "Je kunt zelfs horen welke soort vleermuis."

Voor vleermuizen is er nog iets extra's: heel grote stenen van keramiek. "Het keramiek houdt de temperatuur langer vast", zegt Vreugdenhil, "waardoor de moeders wat langer op jacht kunnen, zonder dat de jonkies het koud krijgen. In deze stenen kunnen wel honderd vleermuizen. Dan zitten ze dicht op elkaar, maar dat maakt ze niet uit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden