Jelle’s WeekdierDe nerts

Nertsen fokken? Sluiten die bedrijfstak

Een nerts in een nertsenfokkerij in Ederveen. Het fokken van nertsen wordt voorlopig niet verboden. Beeld ANP
Een nerts in een nertsenfokkerij in Ederveen. Het fokken van nertsen wordt voorlopig niet verboden.Beeld ANP
Jelle Reumer

Tweede coronabesmetting door nerts, dierenartsen en fokkers ongerust’, zo luidde de kop op de website van de NOS over het coronaprobleem bij de nertsenfarms. Ik las even een ‘d’ in plaats van een ‘t’, wat een interessante zin opleverde, alsof de tweede besmetting was veroorzaakt door nerds. Maar daarmee hield de humor wel op. De dag erna werd het geval van regeringswege bevestigd: minister Schouten meldde dat de besmetting inderdaad was veroorzaakt door een nerts.

Nertsen zijn roofdieren uit de familie van de marterachtigen. In Nederland lopen daarvan de das, boom- en steenmarter, hermelijn, wezel en bunzing in de vrije natuur rond, en trekken otters hun baantjes in het zoete water. Daarnaast is er een exoot, de Amerikaanse nerts, Neovison vison, in oudere literatuur ook wel Mustela vison genoemd. Deze kleine variant op de otter zit hier om zelfde reden waarom we hier opgescheept zitten met muskusratten; ze zijn ontsnapt uit bontfokkerijen (of werden daar door dierenactivisten uit ‘bevrijd’, wat voor de natuur op hetzelfde neerkomt). Er wordt met nertsen gefokt vanwege hun bont. Vooral in Noord-Brabant. Nertsen vallen dus onder de noemer landbouwhuisdieren; als gezelschapshuisdier zijn ze niet geschikt, zulks in tegenstelling tot de fret, die eigenlijk een enigszins gedomesticeerde bunzing is.

‘Het is business’

Al eerder schreef ik in deze rubriek over de nerts. Dat was vijf jaar geleden en de openingszin destijds luidde: ‘Het is met de nertsenfokkerij gedaan’. Maar helaas, zo snel komt de vooruitgang hier niet, want pas in 2024 moet deze bizarre branche zijn opgedoekt. Hoe de fokkers zelf naar hun bedrijf kijken werd door een van hen in 2018 goed verwoord in het AD: ‘Nertsen zijn geen huisdieren, het is business’. Tenenkrommend. Voorlopig mag er nog worden doorgefokt.

Ieder verstandig mens zou zeggen dat het nu aangetoonde risico van coronabesmetting van nerts op mens aanleiding zou moeten zijn om de ontmanteling te versnellen. Maar zo werkt het niet. De datum van 2024 is wettelijk vastgelegd, en natuurlijk moet de overheid zich aan gemaakte afspraken houden en betrouwbaar zijn, maar hier lijkt toch sprake van een nieuwe situatie, voortschrijdend inzicht, een onverwachte wending. Maar nee hoor. De NOS-site hierover: ‘Het is vooralsnog niet nodig om dieren te ruimen. “We willen eerst een breder beeld krijgen van alle fokkerijen. Ruimen is het uiterste middel, eerst willen we andere maatregelen treffen.”

Er wordt onderzoek gedaan naar andere (boerderij)dieren. De minister zegt dat er nu bijvoorbeeld ook naar varkens wordt gekeken. Ze benadrukt dat er geen varkens besmet zijn. “Maar we willen onderzoeken hoe de overdracht tussen dieren en mensen gaat.”’ Het is het bekende overheidsriedeltje: als er een probleem is, wordt een commissie ingesteld, kijken we de andere kant op (‘bijvoorbeeld naar varkens’) en/of is eerst meer onderzoek nodig.

Er is virusoverdracht van nerts op mens aangetoond maar de minister wil eerst onderzoeken hoe dat gaat. Alsof dat er toe doet wanneer je aan de beademing ligt. Er is maar één oplossing: ruimen en definitief sluiten. Het is niet alleen een abjecte bedrijfstak­­, het is ook levensgevaarlijk.

Jelle Reumer is paleontoloog. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier dat het nieuws haalt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden